lauantaina, tammikuuta 31, 2004

Harmaita ajatuksia lumituiskussa


Pidimme tänään siivouspäivän. Pikkupakkanen oli erinomainen säätila siihen toimintaan. Tosin puolilta päivin alkanut lumisade kostutti hieman ulkona tuulettumassa olleita tampattuja mattoja ja muita tekstiileitä.

Saunalenkin sain tehdä varsin hiljaisella ladulla iltapäivän lopulla jo sankaksi yltyneessä lumisateessa. Matka sujui hitaasti, välillä umpihangessa, jossa 44 millimetrin levyiset perussukset eivät ole paras liikkumistapa. Metsän suojissa latu kyllä oli hyvä. Tiheä tuisku peitti näkymän järvelle. Tervasaaren savuja oli turha edes yrittää nähdä vastarannalta.

Kun vuorineuvos Niemelä, paljasjalkainen valkeakoskelainen, jätti toimitusjohtajan vakanssin UPM-Kymmenellä, alkoivat puheet kaupunkilaisten syvien rivien keskuudessa kuin ohimennen saada huolestuneita sävyjä. Samassa yhteydessä esiin otettu konsernin vuoden 2003 kannattavuuden heikkeneminen ja edelleen huonot ennusteet tämän vuoden ensimmäiselle neljännekselle eivät ainakaan rohkaisseet. Periaatteessa jättikonsernin johtomiehen juurilla ei pitäisi olla mitään merkitystä talouden sääntöjä noudattavassa suurliiketoiminnassa. Periaatteessa. Relevanttia tai ei, kaupungissa muistetaan vielä hyvin Waldenien aika, ja onhan vain inhimillistä luottaa toiseen ihmiseen hieman tavanomaista enemmän sellaisellakin perusteella, että hän on ollut vaikkapa koulukaveri.

Nimimerkki "Tira" kirjoitti eilen ajatuksia, jotka taisivat ärsyttää joitakin lukijoita. Minusta ne toivat esiin huolestuttavan asian, josta olen ennenkin ohimennen kirjoitellut. Näyttää nimittäni siltä, että nimenomaan kaupallisella alalla asiakaspalvelu- ja myyntityössä ulkonäkö on noussut yhdeksi rekrytointiperusteeksi. Asia ei ole mikään riemuvoitto sen paremmin ihmisten väliselle tasa-arvolle, kyseisin perustein palkatun työntekijän ihmisarvolle kuin palkanneen yrityksenkään arvomaailmallekaan. Tuleekohan palkatuksi tullut työntekijä, oli hän sitten kassanhoitaja, konsultti tai missä tahansa asemassa, aina miettineeksi, mitä kaikkea hän periaatteessa tulee työpanoksensa lisäksi myyneeksi "markkinavoimille"?

Ongelma ei suuressa määrin kosketa teollis-tuotannollisia ja niin sanottuja tietotyön aloja, mutta tilanne voi muuttua, jos yhä suurempi osa työpaikoista pyritään luomaan palvelusektorille.

Huomiseksikin taitaa olla lumitöitä luvassa.

Ei kommentteja: