sunnuntaina, helmikuuta 01, 2004

Luminen helmikuun alku


Ei ole yhtään hassumpi tapa viettää sunnuntaiaamupäivää raikkaassa joskin hieman kosteahkossa talvisäässä lumikolan varressa kuunnellen kylältä päin kaikuvia kirkonkelloja. Lumi pehmensi harvakseltaan ohi ajavien autojen äänet ja jopa lumitöihin värvättyjen maataloustraktorien lumiketjujen kolinan. Naapurin Jussi oli samoissa puuhissa, ja leikkimielisesti totesi aamulenkin tulleen kotipihaan tukevan lumikerroksen muodossa. Tavallisilla suksilla ei tänään taida laduille olla menemistä. Vähitellen saimme kolata kilpaa sään lauhtumisen kanssa. Suojalumen lykkiminen ei houkuta, vaikka tehokas hyötyliikuntamuoto onkin.

Lumituiskussa ohi jyrissyt kolmen Dv12:n vetämä tavarajuna olisi ollut kuvauksellinen kohde. Edes lumi ei ohentanut kolmen 1400-hevosvoimaisen MGO-dieselmoottorin majesteetillista kuminaa. Yhä enemmän alkaa tehdä mieli digitaalikameraa. Riittävän pienikokoista sellaista olisi helppo pitää mukana vaikka sitten lumitöissä. Pöytälaatikon kätköissä on kyllä lapsena hankittu edelleen toimintakuntoinen 126-koon filmille valottava "pak"-kamera, mutta sen käsittämätön laajakulmaobjektiivi(?) ei mahdollista yhtään kauempana olevien kohteiden kuvausta.

Tänään avataan vuotuinen Yhteisvastuukeräys. Keräys on vahvasti evankelisluterilaisen kansankirkkomme tempaus, ja on ilahduttavaa, miten kirkollisista käytännöistä jossain määrin irti sanoutumaan pyrkivä nykyinen tasavallan presidenttikin jatkaa yli 50-vuotiasta perinnettä suorittamalla keräyksen virallisen avauksen.

Keräyksen teema on tänä vuonna ihmiskunnan jatkuvuuden kannalta mitä keskeisin äitiyden instituutio. Ulkomainen pääkohde ovat Kambodzan (olin vähällä kirjoittaa vielä lapsuuden uutisista tutulla kirjoitusasulla Kamputsea) äidit, joiden elämää uhkaavat köyhyys, hurjasti leviävä AIDS ja monet muut menneisyyden hirmutöistä kärsivän ja yhä maailman kolmanneksi miinoitetuimman maan vaarat.

Toinen teema saattaa koetella kristillistä vakaumusta monen nykyajan farisealaisen ja lainopettajan kohdalla. Tukea kerätään myös kotimaan päihdeongelmaisille äideille.

Ei kommentteja: