keskiviikkona, tammikuuta 14, 2004

Keskiviikon kertomaa


Työmaalla alkaa olla lopuillaan tietokoneasentajan ammattitutkintoon valmistavan koulutuksen opintokokonaisuus aiheesta lähiverkkojen työasema- ja palvelinjärjestelmät. Jaksoon kuuluu tutustuminen pariin eri palvelinkäyttöjärjestelmään. Pääpaino oli Windows-toimialueissa eli erityisesti Active Directoryyn liittyvissä seikoissa. Linuxille jäi liian vähän aikaa, niin tärkeä ja mielenkiintoinen kuin sekin on. Windows tuntuisi ainakin vielä olevan Linuxia enemmän kotonaan paikallisverkkojen palvelimena johtuen siitä, että työpöydillä käytetään paljon Windowsin työasemaversioita, ja helppokäyttöisen ja suositun NT 4.0 -järjestelmän myötä Windows-palvelimet saivat pk-yritysten paikallisverkoissa hyvin vahvan aseman, jonka NT:n seuraajat ovat perineet. Linuxilla on omat kiistämättömät vahvuusalueensa varsinkin sellaisessa, mihin liittyy nimi Internet. Kuitenkin juuri huomaamattomat, mutta sitäkin lukuisammat yritysten ja laitosten paikallisverkot ovat tietokoneasentajille usein eniten työtä teettävä sarka.

Huomisen ja ylihuomisen näytöissä katsotaan, miten opintokokonaisuus on onnistunut. Näytön järjestelyt esiasennuksineen pitivät työmaalla tavanomaista pidemmälle iltaan.

Muutamana viime päivänä on tullut käytyä säännöllisesti ladulla tekemässä pieni lenkki. Tänäänkin ulkoilu olisi tehnyt hyvää pitkän sisätyöpäivän päälle. Kotimatkalla linja-autossa oli harvinaisen nuutunut olo. Jo Kekkonen sanoi, että kaikki syyt, jotka estävät liikuntaharrastusta, ovat tekosyitä. Minulla oli varsin huono tekosyy olla lähtemättä ladulle: puolisoni tarvitsi auton matkatessaan naapurikaupunkiin omaan harrastukseensa. No, olisi kuntoradalle kuitenkin ollut useamman kilometrin matka, joka on laiskalle miehelle liian pitkä suksien kantamista ajatellen. Latuyhteyttä sinnekään suuntaan täältä ei ole.

Ballerinan lähdettyä innostuin kuitenkin käymään kuukauden tauon jälkeen dojolla. Erinäisten aikataulurajoitteiden vuoksi siellä taitaa tulla talven aikana käytyä hyvin vähän. Liian vähän, joskaan itselläni ei ole harrastuksen suhteen mitään tavoitteita, lieneekö koskaan oikein ollutkaan. Ilman tavoitteitakin voi silti olla kiva harrastaa; vain huvin vuoksi. Hiki tuli. Joukossa oli yhdet uudet, mutta tutulta näyttävät kasvot. Pian muistui nimikin mieleen aikojen takaa. Kovakuntoinen turvallisuusalan mies antoi vapaaotteluharjoituksessa aikamoista rökitystä. Ei toki ihan vastuksetta. Se oli kivaa :-)

Huomisesta tulee paitsi mainitun näytön myös muutamien muiden velvoitteiden takia melko hurja päivä. Siispä yöpuulle.

Mutta lopuksi vielä muuan huomio, kun asiaa on oikein tieteellisestikin nyt tutkittu. Kannattaa lukea tämä. Ja erityisesti se viimeinen virke. Oikeat koulutusvalinnat jo nuorena tarjoavat paljon hyvää elämässä. Ammattimies pärjää aina :-)

Ei kommentteja: