maanantaina, tammikuuta 05, 2004

Koulutuksen linjoja loppiaisaattona


Työmaalla datanomitutkinnon kevätlukukausi lähti tehokkaasti käyntiin käytön tuen tutkinnonosan näytöllä. Tehtävä oli aivan perustavaraa: yksinkertaisen Windows 2000 -toimialueen pystyttäminen valmisteluineen, mutta laajuus kahden työpisteen kaapeloinnin toteutuksineen nosti vaativuustasoa.

Työ tehtiin näyttöjen kyseessä ollessa melko poikkeukselliseen tapaan pienissä työryhmissä.

Näytön suorittanut ryhmä oli minulle entuudestaan tuttu tehokkaana kaapeloijana kesän ajalta, eivätkä nämä nytkään pettäneet odotuksia. Jokaisen pientyöryhmän tuotos oli toimiva, eikä mitään työvirheitä tehty yhdessäkään kohdassa. Luotettavaa laatua.

Erityisen vaikuttavaa oli työn käynnistymisen joutuisuus. Tarpeettomiin "analyyttisiin keskusteluihin" toimintatavoista ei ryhdytty tämänkaltaisessa tilanteessa, jossa lopputulos on pohjimmiltaan tyyppiä "toimii" tai "ei toimi" ja työn suorittajilla on hallussaan välineet ja menetelmät työn tekemiseen. Työskentely oli eleettömän asiallista, sanalla sanoen tehokasta, ja mitään pienryhmissä joskus kuulemma vaikuttavia ryhmädynaamisia koukeroita ei harjoitettu.

Windows-opetusta näytön suorittaneet ovat nauttineet syksyllä nuoren varsin pätevän osaajan johdolla. Tämä näkyi tänäänkin. Active Directory palveluineen asentui rutiinilla.

Tietotekniikka-alan koulutukseen oli 5-6 vuotta sitten lähes mahdoton rekrytoida opettajia. Nyt tilanne alkaa olla toisensuuntainen. Opetustehtävillekin olisi jälleen ottajia. Kyse ei ole vain uusista yrittäjistä ja alan kokeilijoista, vaan myös paluumuuttajista, niin substanssi- kuin pedagogisenkin osaamisen pitkän linjan taitajista, jotka saatettiin isolla rahalla 1990-luvun lopussa houkutella kouluista muualle töihin. Näiden palaaminen opetustyöhön entistä pätevämpinä ja hypekaudenkin kokemukset matkassaan olisi koulutukselle suuri voitto. Ongelma on se, missä määrin tarjolla olevaa osaamista voidaan hyödyntää yhteiskunnan mittakaavassa. Tietotekniikka-alan koulutuksellekaan kun ei - työmarkkinoiden suuntaviivoja noudatellen - ole kysyntää läheskään samassa määrin kuin muutamia vuosia sitten. Uskon silti, että tilanteen voittajana on viime kädessä koulutuksen laatu.

Ei kommentteja: