maanantaina, tammikuuta 26, 2004

Näytön paikkoja


Ammattikouluissakin kokeet, myös varsinaiset näytöt, tahtovat keräytyä lukukausien lopulle. Jostain syystä tänä vuonna näyttää eri koulutusten näyttöjä kasaantuneen tammikuulle. Järjestelyjen kannalta kasautuminen ei koskaan ole kovin hyvä asia, oli vuodenaika mikä tahansa, mutta siltä on vaikea välttyä suunnilleen samanlaajuisten tutkintojen aloittaessa ja lopettaessa koulutuksiaan samaan aikaan. Tänään oli vuorossa sähköalan perustutkinnon elektroniikan ja tietoliikennetekniikan koulutusohjelman näyttö tietoliikennetekniikasta. Tehtävä oli hyvin rutiininomainen atk-, puhelin- ja ISDN-kaapelointityö, mutta hieman soveltamiskykyä vaatinut tehtävänmäärittely toi asiaan vaikeusmomenttia perustutkinnon tarpeiksi. Ihan kunnialla tulevat elektroniikka- ja tietoliikenneasentajat työnsä suorittivat.

Kulutusjuhlaa pikkupaikkakunnalla


Pienessä kylässä on suuri tapahtuma, kun uusi kauppaliike avaa ovensa. Muuan rohkea yrittäjä oli laittanut pystyyn lemmikkieläintarvikeliikkeen, jollaista ei näillä main ole ainakaan vuosikymmeneen nähty. Avajaispäivänä vielä vähän ennen sulkemisaikaa tupa oli tupaten täynnä. Toivottavasti liike kannattaa jatkossakin. Vilma sai harjan ja pienen laatikollisen uudenlaisia "kissanmuroja". Löytölapsen sukuselvitystä pohtiessamme olemme tulleet kissaneidin ulkoisen olemuksen perusteella siihen päätelmään, että kisulla on melko vahva bengalinkissan geeniperimä. Rehellinen maatiaiskissahan se toki on (monirotuinen, kuten eläinlääkärin potilastiedoissa hienosti sanotaan), mutta vartalo, turkki kuviointeineen ja hurjan energinen ja leikkisä mutta samalla kiltti ja ihmisrakas luonne luonne viittaisi tuohon kotikissan ja aasialaisen pienen villikissan risteytykseen.

Citizen-merkkiset kellot taitavat olla aika kestäviä koneistoltaan. Koko lailla 19 vuotta sitten rippilahjaksi saamani kello käy vielä, vaikka edellisellä paristonvaihtokerralla kelloseppä totesi koneiston olevan niin kulunut, että seuraavaa paristonvaihtoa tuskin tulee. Uudesta paristosta pelästyneenä kello pian lopettikin käymisen, ja kelloseppä sai viime kesänä myytyä minulle uuden Citizenin, tällä kertaa paristottoman aurinkokellon. Siitäkös vanha ajannäyttäjä suivaantui ja alkoi käydä omia aikojaan ja käy siis edelleen. Hyvin tämä uusikin toimii. Mutta kyseisen kellomerkin metallihihnoista ei voi sanoa samaa kestävyyden osalta. Vanhassa kellossa alkuperäinen hihna rikkoutui kai vuodessa, tilalle vaihdettu toinen lähes samanlainen samoin, mutta kolmas halpa tarvikehihna on kestänyt ja kestänyt. Uuden kellon mukamas kestävä hihna katkesi käsittämättömästä paikasta hiljattain. Tähän ei onneksi tarvinnut vielä vaihtaa hihnaa, kun kylän kelloseppä sai sen käsityönä korjattua. Takuu ei olisi kattanut hihnaa, mutta onneksi pikkukylän kauppiailla on näitä omatoimisia laajennettuja takuita :-)

Kansalaistaitoja harjoittamassa


Illan olin varannut oman sivistystason nostamiseen. Tulin hankkineeksi jokin aika sitten taas vaihteeksi akateemisen statuksen ilmoittautumalla eräälle avoimen yliopiston atk-kurssille, joka alkoi tänään. Kilpaileva vaihtoehto oli kotikylän kansalaisopistossa niinikään tänään alkanut ensiapu II -kurssi. Katsoin jälkimmäisen vaihtoehdon tarjoaman sivistyksen tärkeämmäksi, joten Tampereen matka sai tältä illalta jäädä. Ensiapukurssi puolustaa paikkaansa sikälikin, että I-kurssin päivitysoptio II:ksi kestää vain kolme vuotta, ja "ykkösestä" on minulla jo kulunut hetkisen aikaa. Ryhmä oli miesvoittoinen, kuten tällaisissa harrasteissa usein tahtoo olla. Jokunen tuttukin oli, veturitallin nurkilta tai muualta. Itse asiassa pienellä paikkakunnalla olisi pienoinen ihme, jos samaan harrastuspiiriin, tapahtumaan tai muuhun tilaisuuteen ei osallistuisi yhtään aikuiselle alkuasukkaalle entuudestaan tuttua henkilöä. Kurssi aloitettiin kertailemalla I-kurssin asioita Anne-nuken pussailun, haavojen sitomisten ja tajuttoman potilaan kääntöjen merkeissä. Tajuttoman potilaan kylkiasentoon kääntämisen uudet ohjeet ovat varsin käytännönläheiset. Aikaisempi suosittu tapa muistuttikin auttajalle asetettuine fyysisen koordinaation vaatimuksineen joitakin dojolla matossa harjoitettavan vapaaottelun kääntöjä ;-)

Ei kommentteja: