keskiviikkona, heinäkuuta 09, 2003

En tiedä, onko oikein julkaista verkossa vanhoja tenttikysymyksiä, mutta yritetään. Kyseessä on opetushallinnon tutkinnon ns. A-osan eli julkishallinnon perusteiden ja yleishallinnon tentti 9.7.2003 Tampereen kesäyliopiston järjestämänä. Kyseiseen tutkintoon valmentavilla monien kesäyliopistojen järjestämillä kursseilla opiskelijat tietääkseni vaihtavat vanhojen kysymysten tärppilistoja keskenään. Tässä vähän täydennystä (sanatarkkoja muotoja en muista, kun kysymyspaperit piti palauttaa):

  1. Miten erotetaan toisistaan hallintoasiat ja tuomioistuinten käsittelemät asiat?
  2. Hallinnon ohjausjärjestelmät
  3. Eurooppa-oikeuden säännösten tyypit ja niiden velvoittavuus kansallisessa oikeuskäytännössä
  4. Miten virheellinen päätös voidaan korjata hallinnossa?
  5. Kunnianloukkausrikokset
  6. Kuntien välinen yhteistyö kuntalain perusteella


Kysymykset olivat yksiselitteisiä ja noihin varmasti olisi pystynyt vastaamaan hienosti vaikka lukion yhteiskuntaopin ja lakitiedon kurssit suorittanut abiturientti, mutta minulla oli lainlukeminen jäänyt häpeällisen vähälle. Työssä tai muuallakaan arkipäivässäni tällaiset asiat eivät kovinkaan usein tule esille, joten käytännön kokemuksistakaan ei ollut juuri apua (kysymyksessä 6 ei kuntayhtymän perussopimuksella pitkälle pötkitä). Kysymys 3 oli ainoa, josta luulin tietäväni edes jotakin enemmän kuin pelkkää ympäripyöreää jaarittelua. Tentin jälkeen oikeastaan hävetti palauttaa vastaukset. Täytyy yrittää lukea ahkerammin sitten uusintaan, vaikka en lukumiehiä olekaan. Ei sillä, että tämän suorittaminen olisi minulle erityisen tarpeellista, mutta kun hommaa lähti yrittämään, ei sitä kehtaisi keskenkään jättää.

Mielestäni verkkopäiväkirjan ööö - tuota pitäjä kirjoittaa todella hyvin ihmisten välisestä läheisyydestä ja sen kaipuusta.

Ei kommentteja: