keskiviikkona, maaliskuuta 31, 2004

Ei ihan pehmeän päivän ilta


Tänään en ole juuri ehtinyt olla kotona. Töistä kotiuduin vähän ennen kuutta (ei niin, että töissä olisi ollut koko ajan vauhti päällä, ehdinhän kokousten välillä saivarrella laajakaistastakin).

Historiatyöryhmän kokouksessa saatiin viimein valittua pitäjähistorialle kirjoittaja ja alallaan vielä nimekäs sellainen. Tämän kaltaisissa projekteissa kokeneet ja konkreettisia näyttöjä antaneet tekijät lähestulkoon aina päihittävät nuoret lupaukset. Nuorten tekijöiden kannalta peli on raakaa sikäli, että heidän ainoaksi kilpailuvaltikseen voi jäädä hintapyyntö. Hinnalla kilpailukin on vaikeaa, jos nuoren tutkijan pitäisi saada kirjoittamisesta elantoa tai edes suolarahaa, ja kokenut kirjoittaja taas voi kirjoitella entisestä virastaan nostamansa korkean eläkkeen turvin. Tohtorinmiekallakaan ei käydä voitollista kamppailua, jos maisteri seisoo metrin korkuisen, Tilaushistoriakeskuksen tunnustaman, kirjapinonsa päällä ja tohtorilla on jalustana vain väitöskirjansa. Tässä tapauksessa ei ongelmallisen aikataulun vuoksi kilpailua tekijäehdokkaiden välille juurikaan syntynyt. Lieneekö pelkkää urbaanilegendaa se, että 1980-luvun lopun kasinotalousvuosien yksi ikoni, pankkiiri Jukka Keitele, olisi siirtynyt ylikuumille rahoitusmarkkinoille historiantutkijan tehtävistä, koska siellä peli oli liian rankkaa?

Tämän tyyppisissä kokouksessa ei onneksi ole kravattipakkoa, joskaan ei siellä kai ole verkkareissa kovin korrektia esiintyä. Mutta ehdin kuin ehdinkin vielä harjoituksiin. Nimihirviö sode tsurikomi-goshi - animoiduissa piirroskuvissa useimmat pystytekniikat näyttävät keskenään samanlaisilta - on kaunis liike paitsi katsojalle myös tekijälle (silloin kun se sattuu onnistumaan, mikä varaus allekirjoittaneen kaltaisen satunnaisen harrastelijan on aina hyvä muistaa). Fysiikan lakien sujuvassa toteuttamisessa omilla jäsenillä ja liikkeillä on oma kauneutensa. Mutta jätetään tällä kertaa kirjahyllyyn se amerikkalainen psykologi, jolla on vekkuli nimi, ja virratkoon flow-juttujen vuo joskus toiste. Hyvää yötä.

Ei kommentteja: