torstaina, maaliskuuta 04, 2004

Menee kauan ennen kuin Virven tetra joutaa kierrätykseen


Päivän ITViikko-lehdessä on pikku-uutinen, jossa liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtasen sanoin ylistetään TETRA-standardiin perustuvaa viranomaisten digitaalista VIRVE-verkkoa.

Hienossa järjestelmässä on yksi - vaikkapa metsään eksyneen hiihtoseurueen kannalta ei aivan pienikään - operatiivinen ongelma. Olen joskus aikaisemminkin tainnut tulla kirjoittaneeksi, miten yllättävän suuri osa normaaliajan yhteiskunnan turvallisuudesta - kriisiajasta puhumattakaan - lepää monenlaisen vapaaehtoistyön ja muun ei-ammattilaistyön varassa. Enemmän tai vähemmän kehittyneellä teknologialla varustetut viranomaistahot ovat toki turvallisuuden keihäänkärki. Mutta vähemmän näkyvää, silti kokonaisturvallisuuteen vaikuttavaa toimintaa hoitavat esimerkiksi SPR:n ensiapuryhmät urheilu- ja yleisötapahtumien päivystystehtävineen ja VAPEPAn ryhmät kadonneiden etsintätehtävineen ja onnettomuustilanteiden ensihuoltoyksiköineen.

Vapaaehtoistoimintaa harjoitetaan luonnollisesti aina viranomaisten johdossa. Tehokkaan johtamisen oleellinen edellytys ovat toimivat viestiyhteydet. Viranomaiset voivat hyödyntää keskenään VIRVE-verkon ja TETRA-päätelaitteiden hienoja ominaisuuksia, mutta vapaaehtoisjärjestöillä tuskin pitkään aikaan on varaa hankkia riittävää määrää yksinkertaisiakaan TETRA-päätelaitteita korvaamaan nykyisin runsaassa käytössä olevia 68 Mhz:n tai 160 Mhz:n taajuusalueella toimivia VHF-radioita ja vastaavia.

Etsinnän johtopaikan viestikeskus on yhä mielenkiintoisempi ja useampia henkilöitä työllistävä paikka, kun perinteisten "kuuskasien" ja "satakuuskymppisten" rinnalle tulevat TETRA-laitteet, ja sanomanvälitys eri tekniikoihin perustuvien siirtoteiden välillä joudutaan hoitamaan manuaalisesti. Siinä ei taida enää aivan rippikoulupohjalta pärjätä. Eikä kovin heikolla stressinsietokyvyllä.

Itse uskon TETRAn antavan VIRVEn muodossa paljon hyvää arkipäivän turvallisuudelle. Kun vielä jossakin vaiheessa TETRA-päätelaitteita riittäisi kaikille kenttätoimijoille, päästäisiin kerralla nykyisestä - ja VIRVEn vielä hiukan lisäämästä - monen standardin sekasotkusta eroon.

Yhteiskunnan rahapussi tulee helposti mieleen kanavana saada TETRA-tekniikkaa kentälle laajassa mitassa. Yhteiskunnan kukkarolle hamuavat ITViikon mukaan myös tietotekniikkalaitteidenvalmistajat ja maahantuojat pyrkiessään keventämään lakisääteiseksi tulevaa tietotekniikkaromun kierrätysvelvoitetta. Valmistajat ja maahantuojat toivovat kunnille lajittelupisteiden ylläpitovelvoitetta.

Asia on käytännössä OK, onhan kunnilla nytkin erilaisia jätteiden lajittelupisteitä (joita valitettavasti vain kaikki uusavuttomat eivät osaa käyttää oikein tukkien metalliromuastiat jäteöljykanistereilla ja paperinkeräyslaatikot pahvilla). Yleiseltä kannalta katsottuna voi toivoa tällaisissa yhteyksissä huomattavan, että vaatimusten käytännöllisen uskottavuuden kannalta saman tahon ei kannattane kovin tiheällä aikavälillä vaatia julkiselle sektorille lisävelvoitteita ja verovelvollisille veronkevennyksiä.

Ei kommentteja: