tiistaina, helmikuuta 17, 2004

Windows väsyttää?


Päivä kului Windows XP:n automaattiasennuksen vastaustiedoston parissa. Käyttöjärjestelmän asennuslevyltä löytyy deploy.cab-niminen paketti, joka sisältää muun muassa näppärän Setup Manager -ohjelman, jolla voi käden käänteessä luoda automaattiasennuksen edellyttämän niin sanotun vastaustiedoston. Asennusohjelma lukee asennuksen aikana käyttäjältä kysyttävät asiat vastaustiedostosta, joten parhaimmillaan - kun vastaustiedosto on huolella tehty - asentajan ei tarvitse kuin "bootata" asennettava kone käyntiin, ja automatiikka hoitaa loput. Homma käy vähintään yhtä helposti kuin vanhassa kunnon NT:ssä vastaavalla työkalulla. XP:n järjestelmä on sikäli fiksumpi, että se tukee asennuksen käynnistämistä suoraan CD:ltä, jos ei haluta suorittaa asennusta verkosta RIS-palvelimelta (kunhan vain vastaustiedosto on nimetty winnt.sif:ksi oletusarvon unattend.txt:n sijasta, mikä on taas kerran käsittämättömän huonosti dokumentoitu piirre). NT:ssä piti usein pelata vielä käynnistyslevyke-nimisen reliikin kanssa.

Mutta ei niin hyvää ettei jotain huonoakin. Pitkälle automatisoitu Sepup Manager ei osaa ottaa huomioon esimerkiksi sitä, jos kiintolevyllä on pieni FAT-osio, ja se halutaan muuntaa XP:lle paljon paremmin sopivaksi suureksi NTFS-osioksi. Omat lisätyötä vaativat ongelmansa syntyvät myös siitä, jos vastaustiedoston yrittää luoda muulla kuin XP:llä varustetulla koneella. Muita vastaavia pieniä, mutta käytännössä varsin kiusallisia puutteita on aika paljon, mikä pakottaa viimeistelemään vastaustiedoston komennot manuaalisesti. Automaattiasennus, josta Windows-maailma NT:n esiinmarssin aikana mielellään ylpeili, on tainnut jäädä Microsoftin tuotekehityksessä hieman lapsipuolen asemaan. Se on ymmärrettävää, koska sama ja paljon enemmän voidaan hoitaa Symantec Ghostin kaltaisilla kolmannen osapuolen ohjelmilla.

Loppujen lopuksi XP:t asentuivat kyllä sinne, mihin piti.

Tylsän nörtteilyn vastapainoksi opin tänään, että muun muassa tätä runsaasti jäljittelijöitä kerännyttä lasitavaraa valmistetaan edelleen perinteiseen tapaan puhaltamalla.

Työpäivän jälkeen olin merkillisen väsynyt. Päivän aikana synkän pilvinen taivas oli tarjoillut ulkoilumotivaatiota kotipihaan saakka, mutta lumityötkään eivät oikein piristäneet. Lumi oli kosteaa ja raskasta.

Rauhallinen hiihtolenkki osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Kun räntäsade lakkasi, keli jäähtyi illan aikana yllättävän hyväksi.

Nyt väsyttää terveemmällä tavalla. Kunhan saan pyykit ripusteltua kuivumaan, taidan painua pehkuihin. Saisinkohan houkuteltua jomman kumman kommuunin söpöliineistä seuraksi.

Ei kommentteja: