sunnuntaina, helmikuuta 15, 2004

Näkymä rannalta


Anteeksi, Khilou. Oli ihan pakko. Ethän haasta raastupaan tuotemerkkirikkomuksesta :-)









      Ei se voitelu sitten oikein onnistunut. Lähinnä pitopuolta puuttui. Kova luistovoidevalinta oli suhteeton päivän lämpötiloihin. Onneksi jatkossa on lupailtu taas pakkasia.

Näkymä Vanajan lahdelle oli kaunis, kuten sen kuuluukin olla tällaisina päivinä. Maisemaa on vaikea ajatella ilman Tervasaaren piippuja. Onneksi kamera tuli mukaan vyölaukkuun.

Kuvassa näkyvä aita on rakennettu estämään niin hirvieläinten kuin hiihtäjienkin putoilu jyrkältä kallionleikkaukselta alla kulkevalle Helsinki-Tampere-moottoritielle. Raukeana pyhäiltapäivänä tien melu ei juuri kuulu ladulle, mutta maisemaan se vaikuttaa paljon enemmän kuin järven vastarannan teollisuus.


Verkkopäiväkirjailusta


Weblogien lopettelu on noussut puheenaiheeksi monin paikoin. Oma näkemykseni asiasta on se, että verkkopäiväkirjailu on harraste muiden joukossa, ja sitä jatketaan niin kauan kuin se tuntuu antavan tekijälleen jotakin enemmän kuin ottavan häneltä. Sen vakavammin en ole valmis asiaan suhtautumaan. Janne Jääskeläinen ennustaa verkkopäiväkirjailuaktiivisuutensa vähentämisilmoituksen yhteydessä uuden nuoren kirjoittajasukupolven ottavan genren haltuunsa ja "haluavan kyseenalaistaa vanhat tavat."

Luulen, että laajasti katsottuna nykyisen weblog-maailman olemukseen ei tekisi kovinkaan syvällistä muutosta se, että kirjoittajiksi ryhtyisi entistä enemmän nuoria. Nykyinenkään kirjoittajien valtaenemmistö ei ole kovin varttunutta. Lisäksi niin nykyisellä kirjoittajaenemmistöllä kuin luultavasti nuoremmallakin polvella on vankka omaa ajatusmaailmaa muokannut kokemuksellinen sidos tietoverkkoviestimisen muotoihin. Monen nykyisen kärkipään kirjoittajan tausta on viime vuosikymmenen uutisryhmissä (niin kutsuttu Erektus-ryhmä taitaa olla kokonaan sieltä kotoisin?). Uusilla lupauksilla tausta voi sen sijaan olla irc- tai chat-kanavilla, mutta yhtä kaikki en usko, että Jääskeläisen ennakoima teiniryntäys muuttaisi weblog-maailmaa kovinkaan oleellisesti.

Sen sijaan luulen, että paljon suuremman muutoksen nykyiseen tekisi se, jos kirjoittajiksi ryhtyisi yhä enemmän varttuneen sukupolven edustajia, joiden oma kokemus tietoverkkoviestinnästä ei ole ehtinyt elämänkaaren alkupään kehitysvaiheissa vaikuttamaan niin perustavanlaatuisesti tietoverkkoviestintää koskevaan ajatteluun kuin "kolkyt ja risat" -sukupolvella (olemmehan mekin toki ikäloppuja, mutta nyt ei puhuttu siitä ;-) ja sitä nuoremmilla ikäluokilla. Ainakin Jukka Melaranta on esittänyt mielenkiintoisia ja hyvin perusteltuja näkemyksiä varttuneemman kirjoittajapolven mahdollisuuksista weblog-kulttuurissa.

Minusta olisi mielenkiintoista, jos weblogeista tulisi nykyistä suuremmassa määrin läpileikkaus suomalaisesta yhteiskunnasta. Nyt tuntuu painottuvan varhaiskeski-ikäisten ja sitä nuorempien, korkeakoulutettujen ja ICT-sektorilla työskentelevien osuus.

Ei kommentteja: