sunnuntaina, helmikuuta 08, 2004

Pihalla kuin lumiukot


Iltapäivä oli mitä kaunein ja lumi luistavaa. Kulta innostui pitämään sellaista vauhtia, että parhaimmillaan (tai pahimmillaan) kolme latujarmoa roikkui perässä, mutta eivät arvanneet lähteä ohi. Heistä ainakin toiset kyllä jatkoivat, kun me jo käännyimme takaisin parkkipaikalle.

Otimme harkintaan osallistumisen Haku-Veikon lyhyelle matkalle ensi sunnuntaina. Katsaus Suomen Ladun tapahtumakalenteriin mitätöi suunnitelmat. Laturetki hiihdettiinkin jo tänään. Kalenteria pitäisi näemmä lukea hieman säännöllisemmin eikä luottaa omaan muistiinsa. Sää ainakin suosi osallistujia. Lieneekö Veikko itse päässyt neuvottelemaan yläkerran väen kanssa mukavan kelin.

Outoja tietokoneongelmia


Illalla poikkesimme puolisoni ystävättären luona. Minä en tyttöjen asioista ymmärrä, joten sain tehtäväkseni avustaa oudossa tietokoneongelmassa. Yleensä hintaansa nähden asiallisesti toimiva ilmainen saksalaisen IT-insinööritaidonnäyte AntiVir-ohjelma oli onnistunut hukkaamaan päivitykseen käyttämänsä asetukset. Ohjelma kuvitteli puhelinmodeemilla varustetun tietokoneen käyttävän kiinteää Internet-yhteyttä eikä suostunut edes avaamaan puhelinverkkoyhteyttä päivitystä yritettäessä. Vika ei ollut itse käyttöjärjestelmän puhelinverkkoyhteysasetuksissa, koska Internet-yhteys toimi muuten. Erikoiseksi tilanne kävi, kun ohjelman poistaminen ja sen jälkeen kotoa käsin CD:lle verkosta haettu uuden version asentaminen esti Windows XP:ssä palveluna toimivan käytönaikaisen virussuojauksen käynnistymisen. Toinen uudelleenasentamisyritys näytti selvittäneen syyn: käytönaikainen suojaus ei halua käynnistyä palveluna, jos ohjelman asentamisen jälkeen ohittaa tiedostojen virusskannauksen.

Käytin kotitietokoneessani AntiViriä pitkään täysin ongelmitta, kunnes huomasin Posti- ja telelaitoksen perillisen asiakkaalle kaupanpäällisiksi kuuluvan F-Secure-edun, ja siirryin kotimaisen tuotteen käyttäjäksi. AntiVir oli kyllä tietokoneelle F-Securen tuotetta kevyempi vaihtoehto.

Kuten varmasti moni tietääkin, Windows XP:tä voi viritellä vaikkapa sitten F-Securen tuotteen kaltaisten ohjelmien kuormituksen alla hieman aikaisempaa nopeammaksi, jos laitteistoresurssit sen sallivat. XP:llä on hassu tapa pyrkiä lataamaan käyttöjärjestelmäydintä näennäismuistiin kiintolevylle. Sen käyttäminen kiintolevyltä on tietenkin hitaampaa kuin työmuistista. Järjestelmärekisteriä viilaamalla ytimen saa ladattua työmuistiin (muuttamalla Rekisterieditorilla järjestelmärekisterin kohdassa KEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management olevan avaimen LargeSystemCache arvo nollasta ykköseksi). Fyysistä työmuistia olisi hyvä löytyä vähintään 256 MB. Muuten hyvä, mutta ainakin Matrox Millennium G550 -näytönohjaimen laiteohjain haluaisi käyttöjärjestelmäytimen majailevan tutussa paikassaan eikä suostu käynnistymään, jos "kernel" on muuttanut muualle.

Olisiko tietokoneen "tuunaajilla" antaa hyviä vinkkejä? Pidetään karvanopat heilumassa!

Ei kommentteja: