perjantaina, helmikuuta 06, 2004

Hajoilemisia


Olen pitänyt Windows XP Professionalia asiallisena ja luotettavana käyttöjärjestelmänä. Sellainen on toiminut kotitietokoneessani ongelmitta yhtäjaksoisesti toukokuusta 2002 saakka. Perjantaiaamuna ennen Helsinkiin lähtöä ajattelin käyttää hieman tavanomaista pidemmän aamuhetken töiden tekemiseen. Minusta aika joskus aamukuuden kieppeillä on erityisen sopivaa varsinkin rutiininomaisiin kirjallisiin töihin, kun halu ja into kirjoittaa pitkiä tarpeettomia sanahelinöitä on vähäinen. Takaisin asiaan. Aamun kirjoittelurupeaman jälkeen tietokonetta sammuttaessani järjestelmän alasajoprosessi pysähtyi jonnekin Windowsin graafisen käyttöliittymän tuolle puolen. Uudelleen käynnistettäessä kiintolevymatriisin pääkäynnistystietueella oleva LILO-tyyppinen alkulatauksen hallintaohjelma käynnistyi kuten piti ja tarjoili Windowsiakin käynnistysvaihtoehdoksi. Mutta Windowsin valitseminen antoi tuloksena vain virheilmoituksen puuttuvista tiedostoista.

Windowsin uudelleen asentamisen sanotaan hieman halveksuen olevan paras keino pahasti kaatuneen järjestelmän uudelleen elvyttämiseen. Tässä tapauksessa tätä jälkivaikutuksiltaan usein melko epämiellyttävää toimenpidettä ei tarvittu. Windows-asennuksen uudelleen käynnistäminen alkuperäiseltä asennuslevyltä, levyohjaimen lataaminen levykkeeltä ja asennusproseduurin ohjaaminen korjaukseen, eli käytännössä Windowsin mainioon piirteeseen nimeltä Palautuskonsoli, pelasti tilanteen. Olen edelleen Windows XP:n ystävä.

Illansuussa käynti teleliikkeessä ei antanut yhtä mukavaa tulosta. Vanha kunnon GSM-halko oli huollossa todettu toivottomaksi tapaukseksi. Uutta samanlaista ei enää saanut. Ominaisuuksiltaan lähinnä vastaava, mutta olemukseltaan omaan makuuni hieman turhan nuorekas malli löytyi. Kotona huomasin ostaneeni GSM-verkon päätelaitteen ohella pakettiradioverkon päätelaitteen. Mitähän minä silläkin teen? No, tuleehan satunnainen, mutta silloin harvoin sitäkin tärkeämpi WAP-käyttö siirretyn datamäärän mukaan laskutettuna kai vähän entistä yhteysaikaperustaista laskutusta halvemmaksi.

Ei kommentteja: