perjantaina, toukokuuta 28, 2004

Liikkeelle mars


En ole ollenkaan oikea henkilö saarnaamaan tästä asiasta, mutta muutaman päivän sisällä on näillekin perukoille kantautunut pari samansuuntaista tietoa.

Opetushallitus on huolissaan peruskoulun 9-luokkalaisten harjoittaman liikunnan vähäisyydestä. Liikuntaa arvostetaan, mutta sitä ei harrasteta.

Maan suurin maanpuolustusjärjestö Reserviläisliitto ry puolestaan kantaa huolta noin 25-35-vuotiaiden reserviläisten - itse asiassa sodanajan puolustusvoimien rungon - fyysisestä kunnosta (tähän muita kanavia tulleeseen tiedotteeseen en valitettavasti löytänyt linkkiä verkosta). Selvää lihomista tapahtuu ennen 30. ikävuotta, minkä taustalla ovat huonot elintavat. UKK-instituutin tekemän tutkimuksen perusteella kerrotaan, että kouluajan liikuntanumero ja armeijassa suoritetun cooper-testin tulos ennustavat melko hyvin henkilön kuntoa kolmikymppisenä. Myös varusmiesten kunnosta on oltu huolissaan, mutta siinä tapahtui viime vuonna testituloksien mukaan hienoinen käänne nousuun.

Tarjolla tänään ehkä liiankin kaukaa haettu ajatus:

Liikunta sen paremmin ruumiillisen työn tekemisen kuin lähes ainoan jokaiselle tarjolla olevan vapaa-ajan harrasteen asemassa ei ole ollut selviö enää pitkään aikaan. Koska liikunnasta on tullut jotain erityistä, siltä odotetaan jotain erityistä. Odotetaanko mainonnan mielellään esiin tuomaa jatkuvaa flow-elämystä? Vai median tarjoilemaa urheilijan elämää ystävineen, menestyksineen ja vaikutusvaltoineen? Kun kotikulman lenkkipolku tai hiihtolatu ei muutukaan lenkkitossu- ja suksimainosten paratiisimaisemaksi tai median huippu-urheiluareenaksi eikä oma olemus muistutakaan Juha Mietoa :-) seuraa pettymys. Tämähän ei olekaan enää kivaa.

Arvelen, että vähäinen liikuntainnostus johtuu sekä ylimitoitettujen odotusten aiheuttamista pettymyksistä, että liikuntaharrastuksen tavoitteellisuudesta yleensä. Lauri Pihkalalla oli osuva idea, jonka mukaan ei pidä odottaa perillepääsyä, vaan nauttia matkasta. Toiminnan ja päämäärän sulautuminen sinällään voivat antaa rakennusaineet hyville kokemuksille.

Noiden uutisten lukemisen jälkeen oli päästävä lenkille. Kolmannen vuosituhannen ihmiselläkin näyttää olevan taipumus harjoittaa pahan torjumista magian keinoin.

Ei kommentteja: