keskiviikkona, toukokuuta 19, 2004

Hiljainen työpäivä


Lukukauden lähestyessä päätöstään koulunpenkkiä kuluttavien määrä vähenee. Minulla oli tänään kokonaista kaksi asentajaa, sitäkin aktiivisempia tosin. Osa on jo saanut kaikki tutkintoon vaadittavat näytöt suoritettua ja osa siirtynyt työelämään.

Kaksi erilaista parturiliikettä


Ilta kului tummanruskean valtuustosalin pehmeillä tuoleilla tutkailemassa muuatta yhteiskuntamme tarkimmin säänneltyä toimintoa. Jakkupukuinen selosti ja näytti piirtoheitinkalvoja. Papereissa komeili oikeusministeriön nimi.

Vai oliko kyse mihinkään säännönmukaiseen toimielimeen valituksi tulemattomien, puolueiden ja muiden poliittisten ryhmien hangaround-jäsenten ja muiden kyläpolitiikan luusereiden kokoontumisesta vaalilautakunnan jäsenyys -nimisen lohdutuspalkinnon tiimoilta, jossa selostettiin itsestäänselvyyksiä ja siemailtiin seissyttä kahvia?

Niinsanottua haircut-bloggausta (olen oppinut pitämään tästä ulkomaankielisestä ilmaisusta, niin kliseinen kuin se saattaakin olla, koska se on minusta varsin kuvaava) voi harjoittaa monella tavalla. Oltiin sitten nimellisiä tai anonyymeja, valikoimalla ja sopivasti hämärtämällä voi tehdä itsestään salaperäisen ja tärkeän. Niinhän minäkin vähän väliä teen. Onko totuus silti useammin vaihtoehto kakkosen tyyppinen? Vai jotakin siltä väliltä?

Asiallisesti ottaen tämä, kuten jokainen yhteiskunnallinen luottamus- ja muu toimi, on tärkeä. Demokratian käytännön toteutuminen perustuu suurelta osin julkista vallankäyttöä sisältävien luottamustoimien, pientenkin sellaisten, suurehkoon lukumäärään. Jos näin ei olisi, kansalaisella olisi pelkkä TV-visan äänestäjän valta, joka voitaisiin kiistää yksinkertaisesti olemalla noudattamatta kansalaisen valintoja.

Kahvi oli hieman seissyttä mutta hyvää, apulaiskaupunginjohtaja ystävällinen ja hymyileväinen kuten aina, ja harmaantunut siilitukkainen vierustoveri louskutteli tekohampaitaan. Tampereelta muuttanut oli eniten äänessä. Hyvä niin, koska aidosta (nyky)tampereenkiälestä ei täälläkään kovin usein pääse nauttimaan. Siilitukkaisen säesti ponnella saatuaan hampaansa asettumaan.

Ei kommentteja: