tiistaina, lokakuuta 14, 2003

Ajat muuttuvat


Edellisessä merkinnässä mainostamani Opettaja-lehden viime numero sisälsi myös toisen mainitsemisen arvoisen kuriositeetin. Lehdessä kerrottiin luokkakokoustaan viettäneestä, vuonna 1986 ylioppilaaksi valmistuneesta luokasta. Artikkeliin sisältyi hauska huomio siitä, miten luokkakokoukseen osallistuneiden naisten mielestä vuodet olivat kohdelleet miehiä huonommin kuin naisia. Pyylevöityminen ja kaljuuntuminen mainittiin naisia huomattavamman ulkonäkömuutoksen syiksi.

Huomio varmasti pitää paikkansa yleiselläkin tasolla. Kaljuuntuminen on aina ollut ymmärtääkseni hormonaalisista syistä nimenomaan miehiin kohdistuva ulkonäkömuutos. Kuten joskus itseäni ja halpoja parturikäyntejäni ajatellen kirjoitin, jostakin syystä se tuntuisi olevan yleisempää kuin vielä 10 vuotta sitten. Mutta muutoin ulkoisen iän myötä tapahtuvan muuttumisen osalta tilanne on sukupuolten välillä erilainen kuin hieman kaukaisemmassa menneisyydessä. Vuosikymmeniä sitten monista naisista pyöristyi enemmän tai vähemmän maatuska-tyyppisiä äitihahmoja lasten hankinnan jälkeen. Ruumiillisen työn ja/tai liikuntaharrastusten vuoksi miehet usein pysyivät suhteellisesti vaimojaan hoikempina. Toki naisetkin tekivät ankaraa ruumiillista työtä, mutta miesten kuivakoissa vartaloissa tämä näkyi selvemmin. Väittäisin myös, että niin työväen urheiluliikkeiden, Suojeluskuntajärjestön ja monenlaisten muiden fyysisten aktiviteettien harrastajina miehet olivat tuolloin naisia aktiivisempia. Myös yleiset ulkonäköihanteet ja arvomaailma ylipäätään olivat erilaisia kuin nyt.

Nykyään tilanne on toisen tyyppinen paitsi liiallisten ja erityisesti naisiin kohdistuvien ulkonäköpaineiden, varmasti myös myönteisen terveysvalistuksen myötä. Sitä kun naiset taitavat kuunnella miehiä herkemmin. Ravinto puolestaan lienee muuttunut Pohjois-Karjala-projektista ja vastaavista hankkeista huolimatta keskimäärin rasvapitoisemmaksi - suuri osa kyseenalaisesta kiitoksesta kuulunee pikaruokakulttuurille - samalla, kun liikunnan harrastus on vähentynyt varsinkin miesten osalta menneisyyteen verrattuna. En liene aivan väärässä uumoillessani, että erilaiset aikuisia naisia kiinnostavat aerobic-, tanssi- ja voimistelu- ja muut liikuntaharrastukset ovat lukumääräisessä harrastajamäärässä ohittamassa aikuisten miesten suosituimmat lajit.

Toiseen asiaan. Viime viikolla haikailin komentopohjaisten käyttöjärjestelmien paluuta työpöydille tietokoneen perusteiden tuntemuksen kannalta pedagogisista syistä. Jos asiaa tarkastellaan pelkkiä käyttöjärjestelmiä laajemmasta näkökulmasta, ei edes peruskäyttäjän atk-osaamisvaatimusten väheneminen vaikkapa 10 vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna ole lainkaan niin ilmeistä kuin kirjoitin.

Hyvänä esimerkkinä käy virustorjuntaohjelmiston poliisipariksi yhä useammassa tietokoneessa asettuva - ja yleistyvien kiinteiden liitäntäverkkoyhteyksien johdosta vielä useammassa kaivattava - palomuuri. Vaikkapa F-Securen epäilemättä tehokassa Client Security -kokonaisuudessa tietoturvasta huolehtivalle peruskäyttäjällekin hallittavaa riittää TCP/IP-pinon perusteiden kunnolliseen opiskeluun saakka. Ei joku 0.0.0.0/0 kontekstissaan ole yhtään sen helpompi asia ymmärtää kuin rm -R /turhaa.

Onneksi kaikki ei muutu. Hyvät tekijät jatkavat tehtävissään. Illan kokouksista palatessa oli hyvä mieli.

Ei kommentteja: