keskiviikkona, joulukuuta 22, 2004

Siivouspäivä


Päivä kului siivotessa. Emme heränneet kuudelta, kuten oli tarkoitus, mutta hyvin ehdittiin näinkin. Mattoja tampatessa paineli melkoista kyytiä Humppilaan päin yhdistelmä, joka näytti perävaunua vetävältä Emmalta. Jos näin oli, oli kyseessä todennäköisesti raiteentarkastusvaunu Et (kotoinen kutsumanimi Emma tulee valmistajan EM80-tyyppimerkinnästä) perässään ratakiskojen hitsaussaumoja ja kiskon rakenteen kuntoa ultraäänellä syynäävä laite. Saattoi se olla sähköratojen tarkastus- ja huoltovaunu Tte:kin omine perävaunuineen, mutta Hiabia siinä ei mielestäni ollut. Pitäisihän nuo osata erottaa toisistaan, mutta vauhdissa yllättäen nähtynä harvinaisen laitteen tunnistaminen takeltelee. Hain kameran valmiiksi, mutta takaisin päin ei yhdistelmä ehtinyt ennen kuin tamppausurakka oli valmis ja hommat jatkuivat sisätiloissa. Itse asiassa ainoa radankäyttäjä oli Pieksämäeltä Turkuun matkannut P817 Sr2:n vetämänä.

Siivoilun lomassa käväisimme torilla ostamassa joulukuusen ja kauralyhteen. Kauppiaita oli muutama, seutukunnan maanviljelijöitä. Päädyimme latvakuuseen, joka on sen verran toispuolinen, että sopii hyvin paikalleen seinän viereen.

Toisen kerran kamera olisi ollut tarpeen poiketessani illansuussa veturitallilla viemässä lähinnä joulukorteista koostuvan postin ja tarkastamassa paikat. Somistelin miehistöhuoneen pöytää korteilla, vaikka tuskin niitä siellä kukaan käy katsomassa. Vai olisikohan tuollakin tallitonttu?

Takaisin päin lähtiessäni ratapihaa lähestyi etelästä Sm4-paikallisjuna - joka muuten ei ole täällä vielä aivan jokapäiväinen näky - ja ihmettelin sen kovaa vauhtia vielä noin lähellä liikennepaikkaa. Kaikki taajamajunathan sentään pysähtyvät täällä, vaikka moni IC ja kaikki "ässät" ajavat ohi. Tosin taajamajunia ei tuohon aikaan pitänyt kulkea. Ohi meni tämäkin, ja syykin taisi selvitä. Matkustamo ei ollut normaalin taajamajunan tyyliin täynnä ja oviin oli teipattu yrityksen liiketunnus, jonka luin äkkiä Alsthomiksi. Ehkä se kuitenkin oli Ahlström. Erityisaikataulun mukaan kulkeva tilausjuna joka tapauksessa.

Illalla ennen saunaa pääsin parturiin. Vähäinen tukka lähti taas. Perunankeitto perunalaatikkoa varten alkaa myöhemmin illalla yösähkötariffin astuttua voimaa.

Matti Tampereelta kirjoitti prosaistisesti, miksi historialliselta kannalta katsottuna suuri osa nykysuomalaisen harjoittamasta valituksesta on turhaa.

Ei kommentteja: