maanantaina, huhtikuuta 12, 2004

Historiaa lasin läpi


Seutukunnalle annettu lähipäivien sääennuste sai vaihtamaan autoon kesärenkaat. Talvirenkaiden nastoja oli irtoillut kevätkeleillä luvattoman paljon. Taisi olla viimeinen talvi niillä renkailla. Siivosin silti urat pikkukivistä ja pesin vanteet ennen pinoon laittamista.

Rengaspaineentarkistusmatkalla käväisin veturitallilla katsastamassa paikat ja keittelemässä päiväkahvit. Kevät alkaa olla sopivassa vaiheessa tallin päävesijohdon avaamiselle. Pitääkin muistaa soittaa kaupungin putkimestarille asiasta. Vesimittari jäi hänen haltuunsa syksyllä.

Kävimme kokeilemassa kesärengasajoa Iittalan reissulla. Söimme siellä päivällisen ja kävimme pitkästä aikaa lasimuseossa. Minun silmääni se on miellyttävästi toteutettu paikka, jossa lasiteollisuuden ja erityisesti muotoilun historia on onnistuttu yhdistämään Suomen historiaan 1800-luvun lopulta 1990-luvulle. Lopputuloksena kylläkin on historiallista todellisuutta paljon vahvempi näkemys siitä, mitä kaikkea lasinmuotoilu kertoo omasta aikakaudestaan. Mutta monille ominaista symboloimisen, luokittelun ja tiivistämisen tarvetta museon perusidea palvelee hyvin. On mukavaa yhdistää vaikkapa edelleen tuotannossa oleva Göran Hognelin puhdaslinjainen Aarne-sarja toisen maailmansodan jälkeiseen rationalismiuskoon ja kirkkaan tulevaisuuden odotuksiin.

Myymälän puolella säästäväisyys voitti shoppailuhalut.

Ei kommentteja: