keskiviikkona, marraskuuta 05, 2003

Rautatieharrastus ja -harrastajat


Nyt en voi olla kommentoimatta paria weblogitekstiä, kun aihe liippaa läheltä.

Tommi Perkola kirjoitti tänään rautatieharrastuksesta ja siitä ihmiskuvasta, joka alan harrastajien teksteistä saattaa tulla. Kuten lähes mikä hyvänsä harrastus, rautatieharrastuskin (oli se sitten pienoismallien rakentelua, junabongausta ja -valokuvausta tai toimintaa oikeiden koneiden parissa) sisältää oman terminologiansa ja omat ilmaisutapansa. Voitaneen puhua rautatieharrastuksen diskurssista.

Resiina-lehden Tasoristeys-palsta on oiva esimerkki tästä; sävy tosin on muuttunut vuosien ja vuosikymmenten saatossa lähemmäs suurta yleisöä maallikoiden ohitettua palstan aineiston toimittajien määrässä VR:n omat työntekijät.

Rautateihin historiallisena ja toiminnallisena kulttuuri-ilmiönä ja sitä kautta harrastuskohteena on sisäänrakennettu piirteitä - täsmälliset aikataulut, valtionhallinnon tietyille aloille ominainen runsas lyhenteiden käyttö tekstissä jne - jotka saavat aikaan tietynlaisen mielikuvan niitä tekstissään tai puheessaan käyttävästä ihmisestä. Muoto ja sisältö ovat tässäkin kaksi eri asiaa. Väitän, että mitään erityistä persoonallisuuden piirrettä tällaista diskurssia käyttävään henkilöön ei liity.

Järkytys luvassa. Jopa rautatieharrastajat, nuo uljailla rautahevoillaan kiiltäviä kiskoja pitkin kiitävät objektiivisen todellisuuden sankarit, puhuvat talkoiden kahvitauolla joskus, sic!, ihmissuhteista :-)

Minna Hapulin kommenttia Perkolan yllä mainittuun tekstiin pidän hieman ajattelemattomana. Hapuli kritisoi Perkolan mielipiteen sijasta Jukka Ruuskasen, täysin ulkopuolisen henkilön, tekstiä kieliopillisiin ja vastaaviin seikkoihin perustuen. Sivistynyttäkö?

Loppuun pieni asiaan liittyvä mainos. Ihka eläviä rautatieharrastajia on suuren yleisön hämmästeltävänä tulevana viikonloppuna Turussa järjestettävillä pienoisrautatiepäivillä. Paikka on konserttitalo Aninkaistenkadulla. Näyttely on avoinna lauantaina klo 12-18 ja sunnuntaina klo 10-16. Järjestäjänä toimii Turun Kiskoliikennekerho ry.

Ei kommentteja: