torstaina, heinäkuuta 01, 2004

Kaupungissa


Vietimme päivän Tampereella. Puolisoni kävi vaateostoksilla keskustassa ja minä vein muutaman piakkoin satavuotispäiväänsä viettävän opuksen veturitallin kirjastosta kirjansitomoon. Verstas oli hämärä, ja työstökoneet eivät olleet paljon tuomiani kirjoja uudempia. Kirjansitoja, selvästikin ammatilleen omistautunut käsityöläinen, esitteli ylpeänä tuotoksiaan ja raaka-aineitaan. Puhui vanhasta kirjallisuudesta yhtä innolla kuin tekniikasta ja materiaaleista. Arvioi tarvittavia työvaiheita ja antoi kustannusarvion. Lovisa-Wesijärvi Jernvägin uudelleenrakentaminen 400 euroa. Se ei ole halpaa, mutta klassikon kyseessä ollen mikään ei kai ole liian hyvää. Verstaan harras tunnelma ja kirjansitojan asenne eivät innostaneet tinkimään.

Kävimme myöhäisellä lounaalla Rossossa ja sieltä suunnistimme Finlaysonin alueelle Työväen keskusmuseoon. Tästä viimeisen päälle ammattimaisesti rakennetusta museosta on tullut vakiokäyntikohteemme ellei peräti suosikkimuseomme museoiden kaupungissa. Syynä ovat aiheiltaan kiinnostavat ja laadukkaasti ja luovasti toteutetut vaihtuvat näyttelyt. Perusnäyttelyä emme nyt kiertäneet. Sekin on erinomaisesti tehty, mutta viimeksi syksyllä kävimme sen läpi. Sen sijaan osuuskauppaliikkeen 100-vuotisnäyttely ja huumorilla höystettyä kotipaikkaylpeyttä uhkuva Tavallisen erikoinen Tampere saivat viettämään useamman tunnin vanhan tehtaan paksujen seinien viileydessä. Halvaksikin käynti tuli, kun pääsylippujen oston sai kuitattua vilauttamalla 100-vuotissankarin jäsenkorttia.

Matkalla rautatieasemalle yllätti rankka sadekuuro. Yhden sateenvarjon jakaminen ei tarjonnut kunnon suojaa, ja päädyimme lukuisten muiden kanssa odottamaan pahimman ohi menemistä Suomen Pankin portaalin alla.

Elämän ensimmäiset cafe lattet tuli reissussa nautittua. Kahviannoksen valmistaminen näyttää kohtuuttoman vaivalloiselta verraten siihen, että makunautinto ei ole sen suurempi kuin hyvällä maidolla maustetusta tavallisesta iltapäiväkahvikupposesta saatava.

Muotivillityksessä mukana. Jos hieman ihmettelen, en silti pane vastaan:
I'm A 1950s Geek
You're smart... and also slightly maniacal. There's just no hiding plots for world domination, sorry.
find your geek decade at spacefem.com

Ei kommentteja: