sunnuntaina, heinäkuuta 11, 2004

Bittiä ja vähän ratakiskoa


Käytän sähköpostin asiakasohjelmana Mozillaa, johon olen ollut vanhana Netscapen ystävänä hyvin tyytyväinen. Kun roskapostin määrä alkoi olla kohtuuton, otin käyttöön Mozillan oman roskapostin hallintatoiminnon. Se on toiminut hyvin ja tuntunut oppivan tehokkaasti suodattamaan sen tyyppiset viestit, jotka sille opetetaan hiiren klikkauksella. Suodatussäännöistä en ole ollut kovin kiinnostunut. Olen asettanut saapuvan ja suodattimen löytämän roskapostin menemään Junk-kansioon pariksi päiväksi ennen kuin se poistetaan kokonaan. Joskus on hyvä käydä läpi Junk-kansiota ja katsoa, onko suodatin estänyt asiallisen postin saapumista. Tähän asti olen huomannut vain kerran käyneen niin. Moskovasta saapunut kiskoliikennehommiin liittyvä viesti oli jäänyt suodattimeen. Syyksi epäilen sitä, että hyvää englantia kirjoittava Dimitri oli liittänyt loppuun kyrillisin kirjaimin kirjoitetun "signaturen". Ehkä Mozillan roskapostinhallinta oli "oppinut" suodattamaan oletusmerkistöstä (ISO-8859-1) poikkeavat viestit, kun yhteen aikaan jatkuvasti kiusanneet itäaasialaisten kielten kirjoitusmerkkejä sisältäneet lääkemainokset oli määritetty roskapostiksi.

Päivällä yritin sadekuurojen välissä polkaista veturitallilla päivittämässä virustorjuntaohjelman. Tallin tietokoneessa on puhelinmodeemiyhteys, ja päivittäminen on sen kanssa yleensä turhauttavan hidasta. Lisäksi ohjelman valmistaja on suosittanut Windows 95 -tietokoneiden Winsock2-sovellusrajapinnan päivittämistä. On ihailtavaa, että ohjelmistovalmistajilta löytyy vielä tukea Windows 95:lle. Olkoonkin, että käyttöjärjestelmä on monessa suhteessa puutteellinen nykyisiin verrattuna, mutta toisaalta se on riittävä monenlaiseen peruskäyttöön. Meillä on kotikäytössä yksi Windows 95 -tietokone, josta on palomuurin, reitittimen ja ADSL-päätteen kautta kiinteä yhteys Internetiin. Tuon tyyppisessä jatkuvassa verkkoyhteydessä olevassa tietokoneessa muutama muukin ongelma ratkesi Winsock2:n päivityksellä.

Sadekuurojen välillä käyminen osoittautui turhaksi toiveeksi. Kastuin mennen tullen oikein kunnolla. Olisi pitänyt ottaa sadeviitta päälle.

Marko oli tullut Tampereelta viettämään pyhäpäivää tallin kirjastoon. Matkapuhelinsuunnittelijan kanssa juttu tahtoo olla jossain määrin bitin puhumista, mutta päästiin asiaankin: rautateihin. Pois lähtiessä Sanna kertoi ilahduttavan asian: EFi-vaunun kattotuulettimet eivät päästä rankkasateellakaan vettä läpi. Viime viikon talkoopäivä ei mennyt aivan hukkaan.

Ei kommentteja: