sunnuntai, elokuuta 24, 2003

Tekstinkäsittelyä ja markkina-arvoteoriaa


Subjektiivinen kysymys: Miksi Microsoftin Wordissa, OpenOfficen Writerissa ja monissa muissa uusissa Windows-maailmaan tehdyissä tekstinkäsittelyohjelmissa riippuvan sisennyksen tekeminen on hankalampaa kuin vanhassa kunnon WordPerfectissa? WP:ssä asia hoitui jopa helpommin kuin kirjoituskoneen tabulaattorinäppäimellä: riitti kunhan muisti yhden funktionäppäimen. Windows-versioissa se oli F7. Muistanko ihan väärin, että DOS-versioissa se olisi ollut F4?

Myös kuvien sijoittelu asiakirjaan ja taitto-ominaisuudet ylipäätään olivat WP:ssä jo 1990-luvun alkupuolella jotain aivan muuta kuin muiden valmistajien tuotteissa tänä päivänä. Wanha kunnon WP (allekirjoittaneen tietokoneella on versio 6.1) ja Adobe Acrobat on edelleen erinomainen parivaljakko vaikka mihin. Silloin kun WP:n nimellä oli vielä jotakin markkina-arvoa, ohjelmaa myytiin vähän väliä ties kenelle. Miksiköhän Adobe ei sitä tullut ostaneeksi? Olisiko ohjelma ollut liian lähellä silloista PageMakeria?

Tulipas muuten livautettua muuan sana. Nimittäin "markkina-arvo", ja kerrankin sellaisessa yhteydessä, mihin se soveltuu, eli markkinatalouteen kuuluvilla tietokoneohjelmistojen markkinoilla. Jos teknillinen puoli jätetään sivuun, atk-markkinoiden tilanneanalyyseihin voisi sopia termi ATO (alemman tason ohjelmisto), joka - kuten joku muukin inhimilliseen elämänkenttään kuuluva markkina-arvoteoria ainakin joidenkin siihen uskovien mielestä - sisältää implisiittisesti arvoväittämän, jonka mukaan markkinoilla alemman tason ohjelmisto on usein todellisessa käytössä parempi kuin YTO (ylemmän tason ohjelmisto). Esimerkki tästä on havaittavissa jo kiistelyssä PC-työasemakäyttöjärjestelmien paremmuudesta Windowsin ja eri Unix-tyyppisten kesken. Tietokoneohjelmoinnin taitajien osalta asia on ollut näin jo kauan, kun symbolisten konekielten fakiirit ovat katsoneet "korkeamman" tason kielten osaajia nenänvarttaan pitkin.

Ei kommentteja: