lauantaina, joulukuuta 06, 2003

Kynttilät ikkunoilla


Kolea tuuli heilutti lippuja komeasti, mutta ei houkuttanut suuremmin ulos. Käväisin vain veturitallilla katsomassa, että paikat ovat kunnossa. Ensimmäistä kertaa kesän jälkeen tuntui siltä, että tallissa oli lämpimämpi kuin ulkona.

Itsenäisyyspäivää juhlistimme melko arkisesti: laittamalla vahvasti perunapitoista ruokaa, saunomalla ja polttamalla kynttilöitä muutamalla ikkunalla. Ylen Ykkösellä haastateltiin Irakista toistakymmentä vuotta sitten Suomeen tullutta maahanmuuttajaa. Hänellä, nyt jo hyvin suomea puhuvalla Suomen kansalaisella, oli mielenkiintoinen kysymys: milloin maahanmuuttajan status muuttuu maahanmuuttajasta kansalaiseksi muutoinkin kuin paperilla? Haastateltava ymmärsi hyvin itsenäisyyspäiväinstituution presidentin itsenäisyyspäivävastaanottoineen kaikkineen, juhlitaanhan täällä kansallispäivän kaikesta elitistisyydestä huolimatta koko maata eikä vain hallitsijaa toisin kuin hänen entisessä kotimaassaan oli tapana. Hän toivoi lisää tavallista kansaa linnaan eliitin sekaan, jotta kuokkijoitakaan ei tarvittaisi vastakkainasettelua luomaan.

Allekirjoittanutta kiinnostaisi linnan juhlissa lähinnä se asia, onko mukaan kutsuttu eri tavalla vammaisten edustajia. STT:n mukaan kun juhlien aiheina ovat tänä vuonna suomalainen osaaminen, Suomen kulttuurilähettiläät maailmalla ja vammaisten teemavuosi. Ja kun osaaminen on yhtenä teemana, niin kaipa siellä ainakin maailmanmestarineitomme karkeloi.

On oikein, että kansallisena juhlapäivänä palkitaan maan hyväksi työtä tehneitä. Onnittelut niin valtakunnallisia kuin maakunnallisiakin huomionosoituksia saaneille ja reservissä ylennetyille. Oli ilo huomata pitkillä listoilla myös tuttuja, todellisten puurtajien nimiä.

"Ateismi ei ole uskonto", väittää hän, ja kappaleenvaihdon verran henkeä vedettyään julistaa ateismin sanomaa samalla kiihkolla kuin innokkain helluntaisaarnaaja omaa vakaumustaan. Oikein tai ei, käytännön tasolla mielipiteiden uskottavuuteen vaikuttaa paljon se tapa, jolla ne esitetään. Kun linkkejä kerran kaivattiin, niin tässä yksi.

Ei kommentteja: