sunnuntaina, tammikuuta 23, 2005

Paljon lunta?


Uusi lumi näyttää runsaalta, kun maa on puhdas ja puissa paljon valkeaa. Mutta lumikerros on petollisen heikko. Iltapäivällä latu oli jo paikoin kulutettu rikki. Kova jää paistoi alta. Minulla on edelleen vaikeuksia saada puolisoni sukset toimimaan ja se nolottaa. Voidepesän mitta täytyy selvittää kunnolla. Tänään kylläkin pitovoitelu toimi paremmin kuin eilisiltana. Pakkaskeli on helpompi kuin nollakelin liukas latu, johon kertyy suksenpohjiin jäätyvää nuoskalunta.

Illan kokouksen aikana alkoi lunta sataa uudelleen.

Lättähatulla Pohjois-Karjalaan


Maan johtava kiskoautoliikennöitsijä Pohjois-Suomen Rautatieharrastajat PoRha ry ajaa maaliskuussa Dm7-kiskoautoilla Oulun ja Nurmeksen väliä tällaisen aikataulun mukaisesti. Voi hyvin kuvitella, että reissuilla on tunnelmaa niiltä ajoilta 1950-1960-lukujen taitteesta, kun kansa vaurastui ja alkoi olla mahdollisuuksia ylellisyyteen nimeltä talviloma. Asiaa sivuten, koulujen hiihtoloman, kuten monen muunkin terveellisen asian, isä oli professori Lauri "Tahko" Pihkala.

Tietokoneilua


Suomen evankelis-luterilainen kirkko on pystyttänyt asiallisen verkkopalvelun kirkollisten toimitusten ja jumalanpalvelusten ohjelmia järjestäville. Tuollaisen voisi ajatella olevan vain alan ammattilaisille tarkoitetussa ekstranetissä (joka taitaa olla nimeltään Kirkkoverkko), mutta julkinen palvelu nuotistoineen ym. tykötarpeineen palvelee myös maallikoita.

Jos tarvitsee nuottipaperia manuaaliseen käyttöön, voi jo iäkkäästä, mutta ilmaisesta Graph paper printer -ohjelmasta olla apua. Sillä voi tulostaa tyhjälle A4-arkille esimerkiksi valmiita nuottiviivastoja. Uusin versio ohjelmasta taitaa jo ollakin sharewarea, joka osaa tuottaa ilman lisensointia vain ruutupaperia.

Sun Microsystems näyttää jakavan uusinta versiota Solariksesta, yhdestä perinteikkäimmästä Unixista, nyt ilmaiseksi ei-kaupalliseen käyttöön. Paranoidi voisi kysyä, onko Sunin tuotepolitiikalla jotakin tekemistä sen ja Microsoftin Java-riitojen tai paremminkin niiden sopimisien kanssa. Halutaanko Solariksen high-end-maineella syödä Linuxin leipää? Luulisin, että vaikeaa se ainakin olisi, kun Linuxia on ahkerasti viilattu PC-raudalle sopivaksi jo toista vuosikymmentä.

Ei kommentteja: