lauantaina, tammikuuta 15, 2005

Katto pään päällä


Eilen asentajat saivat kattopellit päälle. Kohde oli heidän mukaansa helppo. Suora ja terve talo. Uuden katon profiili on Rautaruukin kotimaisesta teräksestä perinteiseen tapaan pystysaumattu, samanlainen kuin alkuperäinenkin oli. Sellainen sopii tyyppitalon yleiseen ilmeeseen. Aikanaan näitä rakennettiin tiilikatoilla, ja nämä viimeiset usein peltikatoilla. Vanhojen peltikattojen ongelmana oli aluskatteettomuuden aiheuttama veden kondensoituminen lumien sulaessa ja muutoinkin tämän kaltaisina talvina. Asiaa ratkottiin erilaisin yläpohjan tuuletusratkaisuin, kuten tässäkin talossa on tehty. Aluskate on kuitenkin ainoa lopullinen ratkaisu. Nyt oli sopiva aika teettää remontti, kun katto olisi ollut joka tapauksessa maalattava lähivuosina, mikä puolestaan ei olisi ollut kovinkaan järkevä investointi aluskatteettomuuden vuoksi ja vanhan katon kyseessä ollen. Materiaalitoimitusten edulliset talviehdot ja asennusfirman aikataulu puolsivat talvityötä.

Nykymuodin mukainen profiili olisi ollut kokonaiskustannuksissa reilut tuhat euroa edullisempi, mutta pystysaumattu pelti on rakenteeltaan vahvempi kuin aallon muotoon prässätty. Pystysaumattu malli tukee myös aurinkoenergian keräintasoja, jos sellaisia tulee joskus tarpeelliseksi asentaa.

Peltisepät tulevat ensi viikolla viimeistelemään työn piipun pellityksillä ja lumiesteiden ja muiden kattotuotteiden asentamisella.

Ei kommentteja: