maanantaina, joulukuuta 05, 2005


Pekkanen vaan ei pakkanen


Tämä päivä taisi olla monilla työtätekevillä pekkaspäivä. Linja-autolle kävellessäni kotikylän rautatieaseman - vuodenvaihteen jälkeen ilmeisesti ainoan VR-konsernin haltuun jäävän täkäläisen rautatierakennuksen - eteläpääty oli hiljainen, kun VR-Rata Oy:n miehet taisivat olla pekkasilla. Linja-autokin oli melko tyhjillään, kun ammattikoululaisilla oli oma lukujärjestyksen mukainen "pekkasensa".

Töissä oli näin ollen rauhallista, ja vietin päivän kirjallisissa askareissa. Hakaniemeen lähtee lähiaikoina taas kelpo nippu paperia (raportit toimitetaan keskusvirastoon vielä kahdessa olomuodossa, sekä bitteinä että perinteiseen tapaan allekirjoitettuina papereina). Toisinaan tulee mieleen, luetaanko näitä lainkaan ja jos luetaan, millainen määrä lukijoita siihen tarvitaan. Toisaalta Suomen lähes jokaisessa monialaisessa tiedekorkeakoulussa tuotetaan massoittain kasvatustieteilijöitä, ja pitäähän heille löytyä loppusijoituspaikka - vaikka sitten Hakaniemen rannalta ;-) Ei vaan, tälläkin kertaa vuotuinen raporttipohja oli hyvin ohjeistettu.

Yksi seikka raportointiohjeissa pani miettimään. Sähköisen version kanssa pyydettiin käyttämään Wordin omaa tiedostomuotoa. Tuli mieleen, kun muistaakseni niinkin vähän aikaa sitten kuin vuonna 1991 kerjäsin silloisesta liikenneministeriöstä rahaa veturitallin katon korjaamiseen, hakemus - vai lieneekö silloin puhuttu vielä anomuksesta - piti olla kirjoitettu kolmena kappaleena valtion viralliselle vesileimapaperille. Se oli paljon juhlallisempaa kuin nykyinen sähköpostin lähettely. Mutta takaisin asiaan. Ei Word-tiedostomuoto kelvoton ole. Se on melkein konttorien teollisuusstandardi, ja voihan siihen tallentaa vaikka OpenOfficella, jos ei pidä Microsoftin tuotteista. Mutta leijonankuvalla varustetut vesileimapaperit toi mieleen hyväksyttävän tuotoksen rajaaminen Word-muotoon. Luonnollisesti isoissa organisaatioissa tietojenkäsittelyn standardisointi on tärkeää, mutta olisi ainakin PDF:n luullut kelpaavan. Katsotaan, mitä vastaavat PDF-kysymykseeni, kun keskiviikkona tulevat paikalle. Lieneekö keskusvirastolaisillakin ollut tänään pekkanen.

Illalla haimme marketista itsenäisyyspäiväksi perunaa ja ruisleipää.

Ei kommentteja: