perjantaina, joulukuuta 02, 2005


Ideologinen aamunavaus Blogistanin keskusradion kautta


Hyvää huomenta. Pari sanaa ideologioista.

Ideologiat - joita virtuaalimaailmassa kutsuttaneen meemeiksi - ovat mielenkiintoinen asia, koska ne ovat olemassa vain ajatuksina. Representoituminen tekoina on varsin sattumanvaraista.

Kun ideologiat muunnetaan "materiaaliseen" asuun eli kielellisiksi ilmaisuiksi, ne muuttuvat yleensä peiliksi, joka peilaa muuntajan eli puhujan tai kirjoittajan näkemyksiä sattumanvaraisista representaatioista. Ideologioista puhuminen kertoo siis lähes poikkeuksetta vain puhujan omista ideologioista.

Aamunavauksen lopuksi kuulemme Mauri Airran sävellyksen "Säpinää" sovitettuna fagotille, jouhikolle ja teräketjuöljykannulle. Hyvää päivänjatkoa.

2 kommenttia:

Timo kirjoitti...

Kiitos. Tästä aamu avautui hyvin! (Heh, olikin jo kokea aika.)

Pitäisikö meidän näin ollen keskittyä omien representaatioiden reflektointiin ja jättämään toisten asioihin puuttuminen vähemmälle? Mitä jos kaikki toimisivat kuten allekirjoittanut, blogissaaan, pääsääntöisesti?

Hyvärinen J. kirjoitti...

En oikeastaan ajatellut tuota toiveena puheenaiheiden suhteen. Minusta on mukavaa, että ihmiset peilailevat itseään eli kertovat mielipiteitään. Ideologioihin ja niistä keskusteluun kun perustuu oikeastaan kaikki ihmisen kognitiivinen toiminta.