perjantaina, joulukuuta 16, 2005


Myöhäisherännäinen perjantai


Aamulla kävi moka, jollaisia ei ole pikapuoliin 36-vuotisen elämäni aikana juurikaan sattunut: nukuin pommiin. Olin illalla unohtanut laittaa herätyskellon päälle, ja havahduin vasta, kun linja-auton lähtöön olisi ollut aikaa 10 minuuttia. Siinä ajassa ei olisi pysäkille ehtinyt, joten oli otettava auto tallista ja mentävä sillä.

Joulukortteja on kiva saada. Mutta on häpeällistä tunnustaa, että pienenpieni kateuden peikko nostaa päätään joka vuosi, kun avaan hänen korttinsa.

Arvelen, että noin kahdenkymmenen edellisen vuoden ajalta on olemassa asiantuntevien kuvaajien tuottamaa rautatiekuvamateriaalia niin paljon, että niiden katseleminen ei nuorimmankaan nyt elävän sukupolven mielissä aiheuta samanlaista nostalgiaa kuin verraten harvalukuisten 1960- tai 1970-lukujen tallenteiden tutkiminen. Yltäkylläisyydessä on etunsa, mutta se johtaa ennen pitkää koko aihepiirin inflaatioon. Digitaalikameroiden ja verkkopalveluiden vaikutus yltäkylläisyyden lisäämisessä on ollut suuri. Mutta on luonnollista, että yltäkylläisyys aiheuttaa inflaatiota ei-välttämättömille asioille. Blogit eli verkkopäiväkirjat ovat siitä hyvä esimerkki, mitä tulee mielipiteiden ilmaisuun ja yleensä kirjoittamiseen.

Maisema on ollut kaunis, mutta umpihanki ei houkuttanut suksille. Iltahetki meni mielikuvaliikunnan parissa autotallissa suksia voidellessa. Voitelurautana käyttämäni perintökalleus, 1950-luvun silitysrauta merkkiä Loisto-Mainos, palvelee edelleen hyvin.

Atk-aatoksia


Vuoden päättyessä alalla kuin alalla arvaillaan tulevan vuoden trendejä. Eilinen MikroPC ennusteli atk-alan tulevaisuudennäkymiä.

Sen paremmin pohdiskelematta esitän ennustuksen, että kymmenen vuoden kuluttua Apple on nykyisen Creativen kaltainen pienten viihdelaitteiden toimittaja. Tietokonetuotannon ostaa jossakin vaiheessa Intel (joka parhaillaan aloittelee teknologista nurkanvaltausta), ja sen seurauksena käyttöjärjestelmä- ja ohjelmistopuoli valuu Microsoftille. Ensi vuosikymmenen puolivälin Mac olisi siis Intel-Windows-pohjainen ratkaisu, joka toki ylpeänä kantaisi perinteikästä nimeään. Vai käykö Intel-Maceille samoin kuin kymmenen vuotta sitten huomiota herättäneille Mac-klooneille, eli kehitelmä haudataan hiljaisuudessa? Mutta mikäli taloudelliset resurssit käyvät öljyntuotannon vähentyessä ja muista vastaavista syistä niukemmiksi, on tietotekniikka varmasti asioita, joissa haetaan säästöjä. Vapaalevitteisten järjestelmien luoman haasteen vuoksi kaupalliset saattavat joutua tekemään yhä tiiviimpää yhteistyötä, joten Windows-Mac ei välttämättä nykyistä niukemmassa reaalimaailmassa ole ollenkaan uskomaton vaihtoehto.

Vähemmän radikaalilta kuulosti se taannoin korviin osunut pohdiskelu, jossa Microsoftin ja F-Securen nimi esiintyivät samassa lauseessa lähekkäin.

Ei kommentteja: