torstaina, joulukuuta 22, 2005


Jouluvalmisteluja


Tässä taloudessa kotijoululla on vahvat perinteet. Karjalais-hämäläisten perheiden jälkeläisinä sen enempää puolisoni kuin minäkään emme ole tottuneet lähtemään jouluksi pois kotoa. Tapa juontaa juurensa siihen, että edellinen sukupolvi ei sattuneen suurvaltapoliittisen seikan vuoksi voinut lähteä joulunviettoon lapsuutensa kotikonnuille Karjalaan ja hämäläisen puolen väki taas oli lähellä ilman kotoa lähtemistäkin. Tämä tapa sopii meille.

Niinpä olemme hiljakseen valmistelleet joulua itsellemme. Eilen aloitetulla siivousurakalla jatkoimme tänäänkin työpäivän jälkeen. Pakkassää oli erinomainen siivousta ajatellen.

Perunalaatikon komponentit on saatu imeltymään ja kotikalja käymään. Maltaista ei olisi ehtinyt, mutta uutteesta syntyy nopeasti. Olivat piilottaneet uutteen hyvään jemmaan kotimarketissa.

Joulukuusikin tuli ostettua. Torilla esitteli puitaan kolme kuusikauppiasta. Kaupat syntyivät kapeasta latvakuusesta vanhemman herran kanssa. Kaksikymppiä on ollut täällä latvakuusen hinta koko euroajan. Se lienee koettu rajahinta.

Perinteiseen kotijoulunodotukseen sopii se, että elämäntapaprofiililtani olen suositun nettitestin mukaan perinteinen (37 %). En väitä vastaan. Sen sijaan väitän sitä vastaan, että toiseksi kuvaavin profiili (31 %) on muka älykkö. En koe sitä statusta omakseni. Kolmas, syrjäänvetäytyvä (25 %), osuu mielestäni melko hyvin. Neljättä eli maailmanparantajaa (7 %) olen jäävi arvioimaan. Kysymyksistä päätellen testi on tarkoitettu ilmeisesti alle keski-ikäisille. Tai sitten ei, kun nuoruus jatkuu nykyään hautaan saakka. Mutta syntymävuosivalikko kertoi paljon: vuotta 1938 aiemmin syntyneitä ei ilmeisesti kelpuuteta vastaamaan. Mitä ihmettä, eiväthän vuotta ennen sodan syttymistä syntyneet mitään vanhoja ole.

Ei kommentteja: