tiistaina, kesäkuuta 15, 2004

Miehiä metsässä


Eilinen iltapäivä ja ilta menivät reippaiden harrastusten merkeissä, tosin ei itse reippaillen. Metsäkulmilla kisailtiin piirinmestaruuksista ampumasuunnistuksessa (kyllä, sellainenkin laji on olemassa). Hoitelin tuloslaskentaa. Kilpailijoiden onneksi sää muuttui iltaa kohden aurinkoiseksi. Metsässä tosin oli vielä varsin kosteaa.

Pienehköksi jääneen osanottajajoukon tulosten käsittely ei vienyt kauaa, varsinkin kun ampumaradan toimitsijat hoitivat kunkin kilpailijan kaatamien taulujen ilmoittamisen viimeisen päälle mallikkaasti ja nopeasti. Suunnistuskisoille ominaisia protestejakin tehtiin vain yksi, mikä ei viivästyttänyt laskentaa kovinkaan paljon.

Laskentakumppaninani toimi aina yhtä luotettava Excel. Tosin vuosikaudet versioon 2000 tottuneena työmaan lainakoneen XP-version tulostusaluemääritykset olivat alkuun oudot. Siinä erillisten tulostusalueiden määritys käy lopulta paljon loogisemmin - normaaliin Windows-tyyliin Control-näppäimen avulla - kuin 2000-versiossa.

Pienestä joukosta oli pikasuodatustoimintojen avulla helppoa laskea myös hieman monimutkaisella tavalla muodostuvat joukkuetulokset (seura saa joukkuetuloksen, jos sillä on mukana vähintään kolme kilpailijaa ja näistä vähintään yksi osallistuu sarjaan, jossa suunnistetaan pitkä rata; jos kilpailijoita on enemmän kuin kolme, muodostuu joukkuetulos kolmen parhaan yksilösuorituksen mukaan kuitenkin niin, että vähintään yksi on pitkän radan suunnistaja).

Kilpailijoiden huollosta vastanneet rouvat ihmettelivät TFT-näyttöä ja Excel-taulukkoa. He ihmettelivät myös, miksi tietokoneelta ei näykään suunnistajien kulloinenkin sijainti. Myös Ilta-Sanomien web-sivuilla olisi pitänyt päästä "ihan äkkiä" käymään. No joo. Mutta olisi kieltämättä hauskaa ja ehkä hyödyllistäkin, jos tuloslaskenta voisi ennakoida kilpailijoiden ammuntapaikoille saapumista ja maaliintuloaikoja GPS:n, GLONASSin tai vaikkapa Galileon avulla. Ehkä sitten joskus.

Joka tapauksessa muistikuvat infernaalisesta tuloslaskentahässäkästä vajaan parin vuoden takaa painuivat viimeistään tämän leppoisan kesäillan myötä taka-alalle.

Tulosten siirtäminen verkkoon vei puolille öin. Tyydyin lopulta sellaiseen rimanalitukseen, että annoin Excelin tallentaa haluamallani tavalla muotoillun taulukon HTML-muodossa, lisäilin tarpeelliset väliotsikot ja siirsin nämä epästandardeimmasta epästandardeimmat web-dokumentit verkkoon. Tyydyin siihen, että Mozilla näytti nuokin dokumentit oikein. IE ei yleensäkään moiti sukulaisohjelmansa tuottamaa webdesignia.

Suunnistus on muuten hieno laji. Itse en sitä hallitse enkä ole harjoitellutkaan. Sotaväessä tuli alkuun ihan mukavia aikoja, mutta myöhemmin ratojen vaikeutuessa ja kanssajuoksijoiden tason noustessa sijoitukset putosivat kovasti. Sen jälkeen ei rasteja juurikaan ole tullut haettua.

Ei kommentteja: