tiistaina, kesäkuuta 22, 2004

Avaimia ja lippuja


Hän ja kommentaattorit pohtivat viime viikolla suomalaista tuotantoa ja sen merkitystä kuluttajan preferensseissä.

Raa'asti markkinatalouden kannalta ei ole olemassa oikeita tai vääriä kuluttajan preferenssejä. Markkinat toimivat, kun kuluttaja voi ostaa sitä, mitä haluaa, teki hän valintansa millä perusteilla hyvänsä. Väittämät, joiden mukaan olisi "järkevää" rakentaa preferenssit jostakin kuluttajan itsensä ulkopuolelta määräytyvistä seikoista, palautuvat ennen pitkää poliittisiin näkökulmiin ja sitä kautta arvoihin. Silloin ei olla enää puhtaasti näkymättömän käden vaikutuspiirissä.

Kotitorppaan pitäisi saada uusi vesikatto. Aikanaan oli tapana rakentaa peltikattoja ilman aluskatetta. Kondenssivesi eli katon "hikoilu" varsinkin kevättalvisin lumen sulaessa tekee tuosta rakenneratkaisusta ongelmallisen.

Ruotsalaisvalmisteisesta teräksestä Suomen itärajalla muotoon prässätty ja pinnoitettu katemateriaali olisi kokonaispaketissa reilut tuhat euroa halvempi kuin materiaalista saakka kotimainen vaihtoehto. Molemmille luvataan samat kestävyydet ja takuut. Kotimaisen vaihtoehdon vanhanaikaiseen tapaan pystysaumattu mallisto miellyttää silmää enemmän kuin toisen vaihtoehdon nykyisin suosittu tiilikuviota jäljittelevä muoto. Pystysaumattu alkuperäinenkin on.

Ehtiihän tässä miettiä.

Ei kommentteja: