perjantaina, helmikuuta 04, 2005


Toinen seminaaripäivä


Tämäkin päivä meni Tampereella yleisesti ammatillisen koulutuksen ja erityisesti tietokoneasennuksen kysymysten parissa. Kyseisen alan tutkinnon perusteita ollaan uusimassa, mihin on jo korkea aikakin. Opetushallituksen vahvistamat tutkinnon perusteet ovat käytännössä tärkein säädös, joka määrittää toisen asteen ammatillisten tutkintojen järjestämistä. Niiden perusteella laaditaan niin tutkinnonjärjestäjäkohtaiset näyttöjen järjestämissuunnitelmat kuin oppilaitoskohtaiset opetussuunnitelmatkin. Tutkinnon perusteet saavat säädösperusteensa suoraan lainsäädännöstä, joka puolestaan ei juurikaan vaikuta käytännön toiminnan tasolla, vaan asettaa organisatoriset, hallinnolliset ja rahoitukselliset reunaehdot koulutuksen ja erityisesti tutkintojen järjestämiselle.

Insinöörivitsejä kerrottiin paljon tänäänkin. Joskus ilmeisesti viime vuosikymmenen puolivälin tienoilla (verkkofoorumien kautta?) muotiin tulleet kliseet tekniikan alan osaajille luontaisesta asosiaalisuudesta ja "nörttiydestä" eivät pidä paikkaansa ainakaan hieman varttuneemman ammattikunnan keskuudessa. Eivätkä nuoremmankaan väen keskuudessa oikeassa elämässä. Tämä insinöörin kertoma insinöörivitsi oli ainakin minulle uusi: Miksi insinööri ei voi syödä suolakurkkuja? Koska hänen päänsä ei mahdu kurkkupurkkiin, eikä hän osaa tehdä mitään käsillään.

Pentti tarjosi kyydin kotimatkallaan Etelä-Hämeeseen. Juteltiin autoista. Pääsin brassailemaan tiedolla, mistä brittiläisten Aston Martin -loistoautojen tiettyjen mallien mallimerkinnän lyhenne DB tulee. Tästä(kin) tiedonjyvästä kuuluu kiitos rautatieharrastukselle ja nimenomaan Eskolle. Oikeasta työstähän tässäkin on kysymys. Traktoreista nimittäin.

Piti esittää triviakysymys lukijoille muodossa "Entä mistä tulee itse automerkin nimi Aston Martin?" Mutta tietoverkkojen aikakaudella se olisi turhaa, koska ainakin Google ohjaa heti ensikatsomalta monille sivuille, joissa kerrotaan viime vuosisadan alkupuolella vaikuttaneesta autotehtailija Lionel Martinista, jonka tuotteet menestyivät buckinghamshirelaisessa Aston Clinton -kukkulan autokilpailussa.

Kotiin palatessa odotti poikkeuksellisen hyvä lehtipäivä. Oli jäsenmaksuun sisältyvä kylkiäinen, tilausta hamuava näyte ja aivan rehellisesti tilattukin. Mutta leppeä sää houkutti lukemisen ääreltä ulos. Kova latu lipsautteli hiukan, mutta voidetta emme lisänneet.

Jokohan uskaltaisi sanoa, että Suomessa blogikulttuuri on informaatioteknillisenä asiana päättynyt ja siirtynyt osaksi muiden medioiden keltaharmaaseen joukkoon? Kevyet tuotokset ovat tiputtaneet Pinserin palkintokorokkeelta. Oikeasti merkityksellisiin asioihin kun liittyy aina "ruumistinen" piirre.

Ei kommentteja: