sunnuntai, helmikuuta 13, 2005


Neulalaakereita


Tänään oli jatkettava kuivakkaa kirjoitustöitä. Eilen kehuin kotietätyötä, mutta on siinä ongelmansakin. Kun pääkoppa sanoo seis, on helppo paeta sijaistoimintoihin. Puhdistaa uunin pesä, imuroida joku nurkka, tiskata. Toisaalta sellainen auttaa asioiden etenemistä myös ajatustyön puolesta.

Kun tekstit alkoivat näyttää riittävän valmiilta, päätin päivittää työasemani toimisto-ohjelmistot. Samalla tuli Mozillakin päivitettyä versioon 1.75. Firefox + Thunderbird-aikaan en ole kotikoneessani vielä siirtynyt. Mozilla kun näyttää vanhalta tutulta Netscapelta.

Toimisto-ohjelmistojen osalta homma on ollut tekemättä luvattoman pitkään. Anteliaan School Agreement -lisenssin turvin kotikäytössäkin luvallinen Microsoft Office ja vapaalevitteinen OpenOffice (jolla muuten kirjoittelen blogitekstit) päivittyivät vuoden 2003 aikana ilmestyneisiin versioihin. Uudempia noista ei liene saatavilla: Microsoftilta kyseessä on siis versio 2003 ja OpenOffice.orgilta 1.1.4. OpenOffice.org taitaa ennakoida jo 2.0:aa jollakin aikataululla.

On myönnettävä, että harvakseltaan Microsoftin Officea tarvitsevana olen tähän saakka tyytynyt kotosalla 2000-versioon, jossa ei ollut edes uusimpia huoltopäivityksiä. Melko riskialtishan se oli. OpenOfficesta oli versio 1.0 vuodelta 2002, joka toimi ihan hyvin ainakin hintaansa nähden.

Molemmat asentuivat kauniisti ja lähtivät toimimaan hyvin. Microsoftin Office on ulkoasultaan aikaisempaa nätimpi, ja tietoturva-aukkoja lienee vähemmän ainakin kun asianmukaiset päivitykset on nyt myös asennettu. Järjestelmälle se lienee yhtä raskas kuin versio 2000 ainakin käynnistymisajasta päätellen.

OpenOffice puolestaan tuntuisi olevan vanhaa versiota ripeämpi. Tosin se ei ole kovin suuri saavutus. Mahtaako asialla olla jotakin tekemistä myös sen kanssa, että asensin samalla Javan ajonaikaisesta ympäristöstä uusimman saatavilla olleen version, vaikka 1.2:kin olisi kuulemma riittänyt? Toivottavasti Sunilla ja muualla Java-maailmassa ovat ymmärtäneet, että vaikka Java on varmasti kovin edistyksellinen ja kaikin puolin hieno väline ohjelmoijan kannalta, sen päälle laadituilla järjestelmillä on ollut kiusallinen tapa hidastaa niitä töitä, joita varten tietokoneohjelmistoja hankitaan.

Oli kyse Javasta tai ei, Microsoftin sotanorsu 2003 on keijukainen OpenOfficen mammutin 1.0 rinnalla. Mutta kuten sanottu viimeksimainitun ohjelman uusi versio on edeltäjäänsä nopeampi.

Entä ne neulalaakerit? Nehän ovat mitä vekkuleimpia paikalleen aseteltavia, kuten esimerkiksi Puch-merkkisiä moponmoottoriklassikoita kasanneet muistavat. Neulalaakerit tulivat mieleeni asennellessani OpenOfficen päälle varsin laadukkaaksi havaitsemaani Soikko-oikoluku- ja tavutusohjelmaa. OpenOfficen oma tavutushan ei tunnetusti ole kovin hyvä, ja suomenkielinen oikoluku puuttuu kokonaan, vaikka ohjelman käyttöliittymä onkin suomeksi. Mutta mainio Soikko taisi olla tarjolla ainakin OpenOfficen versiosta 0.9 saakka. OpenOfficen päivitys 1.1-kantaan edellytti myös Soikon uudistamista.

Soikon asennus vaan ei tuntunut onnistuvan. Asennusohjelma palautti jatkuvasti virheilmoituksen puuttuvasta stlport_vc6.dll-tiedostosta. Tuollaista ei järjestelmästä löytynyt, eikä näyttänyt löytyvän Internetistäkään, kun moni vanhastaan tuttu järjestelmätiedostokirjasto oli pannut lapun luukulle. On myönnettävä, että käytin melko pitkän aikaa haeskellessani soveltuvaa tiedostoa eri hakukoneilla.

Sun tarjoaa omalle StarOfficelleen - OpenOfficen kantaemolle - päivityspaketteja, joissa oli myös kaivattu tiedosto. Olisi pitänyt arvata, että lupaavasti ZIP-paketilta näyttävän päivityksen sisältä ei ollut avattavissa yksittäisiä tiedostoja ilman paketin asentamista. Eikä se tietenkään asentunut, kun työasemassa ei StarOfficea ollut.

STLport-kirjaston saisi haettua verkosta, mutta siitä työ vasta alkaisi. Jollakin foorumilla, jonka linkin jo kadotin, unkarilainen asianharrastaja antoi osviittaa siitä, miten asia voisi edetä 32-bittisessä Windows-ympäristössä. Toisaalta hänen ongelmansa saman tiedoston kanssa liittyi itse OpenOfficeen: sukulaiskansamme kielellä Soikko ei sentään tavuta. Ja OpenOfficenhan saa lähdekoodinakin, jota unkarilaismies sitten oli kääntänyt; Soikko puolestaan on suljetun lähdekoodin ohjelma. Ehkä STLport-kirjastonkin hyödyllisyys olisi ollut kyseenalainen tässä ongelmassa.

Ratkaisut ovat joskus näemmä kuitenkin helppoja, kun niitä vain tajuaisi kokeilla heti eikä tuhlaisi aikaa hakukoneilla touhuiluun. OpenOfficen program-alikansiossa oli tiedosto nimeltä stlport_vc745.dll. Kokeilin kopioida sen samaan alikansioon muuttaen nimeksi stlport_vc6.dll. Ja johan Soikko asentui. Ilmeisesti uudemman tiedoston sisältö kelpasi Soikollekin, vaikka nimi oli sille outo. Ihan kaikkia viittauksia ei liene Soikon asennusohjelmassa päivitetty yhteensopiviksi OpenOffice 1.1.4:n kanssa.

Kivahan noiden kanssa on joskus leikkiä, mutta onneksi minulla on WordPerfect 6.1 for Windows vuodelta 1994. Se on oikea tekstinkäsittelyohjelma, eikä sitä tarvitse päivitellä. Paitsi päivitellä sitä, miten hyvä se on edelleen, kun pitää tuottaa tekstiasiakirjoja, jotka näyttävät muulta kuin Muistiolla/Notepadilla väännetyiltä :-)

Neulalaakerit muuten sai paikalleen helposti heti, kun ymmärsi levittää akselin ympärille rasvaa. Laakerit tarttuivat siihen ja pysyivät paikallaan asennustyön ajan myös siinä vaiheessa kun laakerikehä painettiin päälle. Vähän aikaa senkin keksiminen kesti.

2 kommenttia:

Tino Rossi kirjoitti...

Akseliin rasvaa, voi hyvä tavaton! Niin tietysti!!! Voi kun olisin tämän tiennyt 14-vuotiaana...

Saa ne paikalleen myös ihan silkalla yrittämisellä, en edes osannut silloin niin paljon kirosanoja kuin nyt.

Tino

Hyvärinen J. kirjoitti...

Mutta sinun tyylisi on kehittänyt sitkeyttä ja näppäräsormisuutta. Minä menin siitä, mistä aita oli matalin.