keskiviikkona, lokakuuta 06, 2004

Tietokone toimii päivityksen jälkeen

Työmaalla pidettiin paloharjoituksen poikanen. Tilannekuvaukseen ei juuri oltu panostettu. Resurssipula? Tässähän alkaa olla jo rutiinia alalle. Julkisissa tiloissa, kuten koulussa, palovaroitinjärjestelmät pitävät yleensä huolen siitä, että hälytys saadaan ajoissa ja poistuminen rakennuksesta voidaan aloittaa riittävän varhain. Rakennuksesta poistumisen kannalta on normaalitilanteessa oikeastaan vain kaksi tärkeää asiaa: (1) toimitaan johdetusti ja rauhallisesti (2) eikä poistuta käsketystä evakuointipaikasta ennen kuin lupa tulee. Viimeksi mainittu on pelastustöiden kannalta erittäin merkittävä sikäli, että järjestäytyneessä yhteiskunnassa pelastusviranomaisella on varsin nopeasti suuntaa antava tieto siitä, keitä palokohteessa oletettavasti on ollut. Kohteesta evakuoitujen kirjaaminen helpottaa huomattavasti pelastusviranomaisen työtä. Mainittua kahta seikkaa pyrin opiskelijoillenikin korostamaan, vaikka uskon, että tämä porukka vakavammassakin tilanteessa toimii hyvin järkevästi.

Olemme viime päivät käsitelleet Linuxin järjestelmänhallinnan perusteita komentopohjaisella tasolla (tutkinnon perusteet edellyttävät tutkinnon perusosassa eli tietokonetekniikassa osattavaksi vähintään yhden graafisen ja yhden komentopohjaisen käyttöympäristön hallinnan, eikä enää vuosiin ole ollut epäilystäkään siitä, etteikö komentopohjainen olisi käytännössä Linux - tai mahdollisesti jokin muu Unix-tyyppinen järjestelmä). Parina viime päivänä opiskelijoilta on tullut hurjan hienoja ja perusteellisesti mietittyjä käytännön toteutuksia käyttäjäryhmien laatimisesta ja kansioiden oikeuksien määrittelyistä ryhmien avulla erilaisissa tapausesimerkeissä.

Työpäivän jälkeen väsytti. Kotiin tultuani sain kuulla, että en ole ainoa. Kullan kanssa lähdimme vastaiskuun leutoon syyssäähän. Kartanontiellä sai varoa kuraa.

Ilta kului poliittisluonteisessa kokouksessa hyvässä pappis- ja upseerisseurassa.

Omana iltapuhteenaan kotitietokone nouti verkosta suomenkielisen Windows XP:n Service Pack 2 -päivityksen ja nyt sitä on asenneltu. Mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu. Oman käyttöni kannalta strategisin sovellus, 10-vuotias veteraani WordPerfect 6.1 for Windows näyttäisi toimivan yhtä hyvin XP SP2:ssa kuin aikanaan 3.11:ssä. Samaten tämä OpenOffice. Microsoftin omien 2000-luvun ohjelmien toimivuutta lienee turha epäillä; eiköhän tämä sen verran testattu tuote ole.

Ei kommentteja: