sunnuntaina, huhtikuuta 24, 2011


Talkookauden alku, haravanlavan metsästys ja pääsiäinen


Lauantaina alkoi veturitallin talkookausi. En viipynyt kauaa. Päivä oli kulunut lähinnä pienten talvivaurioiden korjauksissa ja rautatieaseman esittelyvitriinin siivoamisessa. Tärkeitä töitä kaikki,ja erityisesti viimeksimainitun osalta selkeä kohennus moneen vuoteen.

Kotiin hain maatalousliikkeestä haravanlapaa. Muovisia oli saatavilla monenlaisia, puuvarteen ja ties mihin korkean teknologian hiilikuitukeppiin, mutta niin ergonominen ja tehokas työkalu kuin kotimainen muovinen harava onkin, kaipaa sammaluhan alla elävä kotinurmi karkeampaa kosketusta eritoten keväisin. Viime vuonna erehdyin hankkimaan halvan metallisen lavan, ja se kesti juuri ja juuri yhden kevään ja yhden syksyn haravoinnit. Kotimaista metallista oli saatavilla vain high-tech-varteen yhteensopivana mallina. Puiseen varteen sopiva perusmalli oli tarjolla vain pakettina varren kanssa. Ihmettelin ja arvelin, että näin tehdas saa paremman katteen, kun kokonaisesta tuotteesta kehtaa pyytää enemmän kuin varaosan kaltaisesta. Myyjä myönsi epäilyni oikeaksi, ja reiluudesta vaikuttuneena suostuin ostamaan tarvitsemani lavan ja ei-tarvitsemani puuvarren yhteishintaan 15 euroa.

Ennen haravointiurakan aloittamista käväisin puolisoni kanssa viereisellä kauppapuutarhalla. Mukaan lähti vielä kolme ruukkunarsissia parvekelaatikkoon ja keltainen timanttiananas keittiöön pääsiäisväriä tuomaan. Viime syksyn talven tulo osui optimaaliseen aikaan, kun hitaimmatkin pudottajat, vanha omenapuu ja kirsikka, ehtivät antaa lehtensä kompostiin ennen lumipeitettä.

Pääsiäisaamuna käytiin kirkossa Valkeakoskella. Seutukunnan ainoa kello seitsemän messu pidettiin siellä. Kovin suurta kirkkokansanjoukkoa ei aikainen jumalanpalvelus ollut saanut liikkeelle.

Sen jälkeen pääsinpäivä kului nurmikkoa talvitöhkästä päästäessä. Enää on haravoimatta kapea kaistale talon pohjoispuolelta, josta viimeinen luminokare suli eilen. Maa saa kuivaa vielä jonkin aikaa.

Pyhäpäivän kunniaksi laitettiin juhlapäivällinen: kikhernepihvejä ja Hasselbackan perunoita, viimeksimainitut luomuviljellystä yleisperunalajikkeesta, joka sopi tarkoitukseen erinomaisesti. Juustokuminan käyttö palkokasvipihvien pääasiallisena mausteena aluksi hukan epäilytti, mutta suotta. Korvasi hyvin monimutkaisemman garam masalan.

Ei kommentteja: