sunnuntaina, maaliskuuta 05, 2006


Vanhat hyvät ajat


Iltapuhteena pääsin auttamaan puolisoani kankaan vetämisessä kangaspuiden tukille. Vaikka puhutaankin kankaan vetämisestä, kyseessä on tässä vaiheessa tietenkin vasta loimi, johon varsinainen kangas kudotaan.

Kangaspuut ovat varsin mielenkiintoinen laite. Viimeistään niisien eli sidoksen perustana olevien loimilankojen ohjurien toimintaperiaatteen pohdiskelu johtaa ajatukseen, että siihen aikaan, kun kankaan kutominen käsin oli arkipäivää, ihmisten soveltava abstrakti ajattelukyky oli keskimäärin korkeammalla tasolla kuin nyt. Tänään on toki tietoa tarjolla enemmän kuin ennen ja siksi ihmiset kuvittelevat olevansa viisaampia kuin esiäitinsä ja -isänsä. Mutta nykypäivän viisaus on paljolti päähänpänttäämistä ja parhaimmillaankin päähänpäntätyn hallintaa. Aikana ennen kirjastoja ja Internetiä piti pärjätä ajattelukyvyllä.

Ennen tehtiin myös parempia sähkölaitteiden keinukatkaisimia kuin nykyään. Monikaan nykyinen malli ei purkaudu ehjänä, kun se pitäisi puhdistaa - vaikkapa muurahaisista. Jostain syystä pieni muurahaislauma oli kellarissa kiivennyt johtoa pitkin jalkalampun katkaisijaan ja kuollut sinne aiheuttaen oikosulun. Ennenvanhaan olisi tähänkin osattu varautua ja tehty katkaisija ruuveilla avattavaksi. Nyt pitäisi etsiä jostain sellainen.

Ei kommentteja: