keskiviikkona, elokuuta 02, 2006


Si vis pacem, para bellum


Otsikko on monelle varmaankin tuttu, milloin Vegetiuksen, milloin Caesarin nimiin menevä latinan lentävä lause, eikä siitä tai sen historiallisista yhteyksistä sen enempää.

Aseista en liene kovin paljon kirjoittanut. Tehdään siis poikkeus, vaikka miksikään asefaniksi en tunnustaudu. "Para bellum", "valmistaudu sotaan", on militariaharrastajille mitä tutuin termi. Eräs saksalainen sotilaspistooli tunnetaan nimellä Parabellum. Korkeajännityksistä tai macleaneista sotahistoriatietoutensa ammentaneet puhuvat Lugerista, ja virallista nimeä käyttävät puolestaan P-08:sta.

Kyseessä on viime vuosisadan alussa kehitetty ase, joka oli käytössä kaliipereissa 7,56 × 23 mm ja 9 × 19 mm. Myös tuumakoon kaliiperi .45 oli kehitteillä Atlantin takaisia markkinoita ajatellen.

Kyseessä on berliiniläisen Ludwig Loewen, myöhemmin DWM:nä tunnetun, asetehtaan konstruktio noin vuodelta 1900. Pääsuunnittelijana toimi tuottelias Hugo Borchardt, saksalaissyntyinen insinööri, joka oli hankkinut työkokemuksensa Yhdysvalloissa mm. Singerin ompelukonetehtaalla sekä Coltin ja Winchesterin asetehtailla ja sitten palannut kotimaahansa. P-08:n myöhempää kehitystyötä johti George Luger -niminen saksalaistunut itävaltalaisinsinööri. Kenttäkokeiden jälkeen keisarillisen Saksan armeija hyväksyi aseen käyttöön vuonna 1908. Tästä johtuu aseen virallinen nimitys Pistole-08 eli P-08.

Niihin aikoihin, kun ase oli Saksan armeijan testattavana, asetehdas valitsi sähkeosoitteekseen nimen Parabellum. Tästä tuli alkuvaiheessa aseen yleinen kutsumanimi. Nomen est omen tai miten vain, mutta kovin montaa vuotta ei mennyt ennen kuin ase joutui suursodassa tositoimiin.

Ennen ensimmäistä maailmansotaa P-08 oli ehdolla myös Yhdysvaltain asevoimien uudeksi lyhyeksi käsiaseeksi korvaamaan lännenfilmeistä tuttua isokaliiperista revolveria Colt M1873 "Peacemakeria". Valituksi tuli kuitenkin kotimainen tuote, Coltin M1911 "Government" (väitetään, että kyseinen malli on edelleen kovassa kurssissa Irakin miehitysjoukkojen keskuudessa, jotka ovat todenneet nykyisin palveluskäytössä olevan 9 mm:n Beretta M9 -pistoolin olevan liian heikkotehoinen tositoimissa).

P-08:aa myytiin Yhdysvalloissa laajoilla yksityisillä asemarkkinoilla 1920-luvulta alkaen. Maahantuoja hankki aseelle tavaramerkin "Luger" toisen suunnittelijan mukaan. Tällä nimellä ase sittemmin tuli tunnetuksi angloamerikkalaisessa kulttuurissa.

Suomessa ase tunnettiin yleisesti nimellä Parabellum. Virallinen nimi oli m/23 hankintavuoden mukaan. Asetta käyttivät niin puolustusvoimat kuin suojeluskunnat.

Kaikkea sitä mieleen tulee yksittäisestä lauseesta. Olisi ollut järkevämpää opiskella vaikka partisiipin futuuria.

Kotiin palatessa huomasin radan varressa vähän Viialan jälkeen toiseksi kauneimmat koskaan näkemäni junabongarit. Kaksi valkohäntäpeuranvasaa katseli metsän laidassa, mutta junan tullessa kohdalle niille tuli kiire takaisin metsän suojaan. Bambeja käyskentelee meilläkin päin. Puolisoni on nähnyt monena päivänä sorkanjälkiä mehiläistarhansa lähistöllä. Mutta radan ja maantien takia peurat eivät taida uskaltautua aivan näille kulmille tervehtimään.

Yhteenvetona kirjoituksen aiheista todettakoon vaikka, että minusta ei taatusti olisi katsomaan noita(kaan) eläimiä aseen tähtäimen läpi.

Ei kommentteja: