torstaina, elokuuta 03, 2006


Nuorten mediaa


Puolisoni toi taannoin kotiin uuden Kotimaa-yhtiöiden kustantaman Fleim-nimisen kristillisen nuortenlehden. Kyseinen numero oli hyvin ihmissuhdepainotteinen, lähinnä rippikouluopetukseen suunnattu painos. Hyvä niin, koska rippikouluiän tienoilla noita asioita varmasti paljon pohditaan.

Pidin lehden asenteesta. Asioita ei hyssytelty eikä jeesusteltu. Raamattuun perustumaton juridista avioliittoa painottava vanhakirkollinen käsitys sukupuolisuhteista oli jätetty sivuun. Erityisen ansiokasta minusta oli se, että parisuhdetta ei mystifioitu. Yhtäältä sitä ei esitetty ainoana tavoiteltavana olotilana - mihin vanhakirkollinen juridista liittoa painottava näkemys helposti johti - ja toisaalta asia esitettiin arkisena ihmisten kanssakäymisen muotona, joka on käytännössä mahdollisuus jokaiselle. Viimeksimainittu ajattelutapa lienee ollut aikanaan melkoinen itsestäänselvyys, mutta nuorten hakiessa tietoa verkosta yhä enemmän, he voivat törmätä sellaisiinkin asiaan liittyviin näkemyksiin, joiden pelkään pahimmillaan uhriuttavan nuoren lukijansa.

Kahta asiaa jäin kaipaamaan. Yhtäältä homoseksuaalisuutta ei käsitelty. Ehkä Fleimin tekijät ajattelevat asian tulevan hoidetuksi paikallisesti. Satuin kuulemaan, että ainakin erään hämäläisen seurakunnan leirille on hankittu materiaalia SETAsta saakka :-)

Toinen lehdestä puuttunut asia oli se, että mitä jos rippikouluiän tietämissä ei vielä ole alustaviakaan kokemuksia tai edes kiinnostusta parisuhdeasioihin? Melko hurjalta tuntui lehdessä julkaistu, muistaakseni Stakesin tutkimukseen perustuva väite, että peräti 2/3 peruskoulun kahdeksasluokkalaisista olisi suudellut. Mitä mahtavat ajatella lehteä lukiessaan ne siihen yhteen kolmannekseen kuuluvat? Tempora mutantur nos et mutantur in illis. Mutta silti on myönnettävä, että hämmästyin.

Ainakin joissain asioissa olisi kaunista, että muutoksen tahti olisi hitaanlainen. Tampereella näytti illan tullen olevan meneillään Ford Mustangien kokoontumisajo. 1960-luvun ja 1970-luvun alun mallit näyttivät paljon hienommilta kuin uudet. Ja vanhojen äänimaisemakin oli uusia parempi.

2 kommenttia:

Lord Boredom kirjoitti...

Kahdeksasluokkalaisena tuohon vähemmistökolmannekseen kuuluneena tuo tulos masentaa näin jälkikäteen ;-)

Ei mutta, miten minusta tuntuu, että osa 2/3:sta valehtelee suudelleensa. Toisaalta taas en epäile kertomuksia siitä, että nuoret aloittavat sukupuolielämänsä aiemmin, ja varmaankin yli 1/2 2/3:sta on tyttöjä - sukupuolijakaumasta ei varmaan ollut mitään mainintaa? Niin tai näin, masentaviahan nuo tuollaiset tilastot ovat.

Hyvärinen J. kirjoitti...

Samassa asemassa ollaan, mutta ei anneta sen masentaa edes jälkikäteen :-)

Voi hyvin olla, että nuorilta kysyttäessä moni haluaa antaa ymmärtää olevansa enemmän "aikuinen" kuin on. Tässä mainitsemassani kohden ei ollut mainintaa sukupuolijakaumasta, mutta jossakin toisessa vastaavassa asiassa - en muista, mikä oli kyseessä - niin oli, ja se oli juuri tyttöjen "eduksi". Mutta se on minusta ymmärrettävää, koska syystä tai toisesta tytöt kypsyvät niin henkisesti kuin fyysisestikin keskimäärin poikia aiemmin. Omia sanojani toistaakseni siinä, missä ripille pääsevät tytöt voivat näyttää kuin yhdestä puusta veistettyiltä, vaihtelee poikien habitus neppaajasta maailmanmieheen.