sunnuntaina, tammikuuta 15, 2006


Hylätyille äänille huono paikallinen menestys


Menihän se harmaa sunnuntaipäivä vaalilautakunnassakin istuessa. Antoivat peräti sihteerin tehtävän. Luulen, että keskusvaalilautakunta kieltää toimimiseni sihteerinä jatkossa: pöytäkirjat tehdään edelleen käsin, ja käsialani on vaikealukuinen.

Koska tieto on julkista, tulevaisuuden historiantutkijoille Internetin kätköihin ehkä arkistoituvaksi mikrohistorialliseksi tiedonmuruseksi kerrottakoon, että yhden pienen työläiskaupungin rautatie-esiripun läntisen puolen äänestysalueella ehdokkaat saivat ääniä tasavallan presidentin vaalin 2006 ensimmäisessä vaalissa varsinaisena vaalipäivänä seuraavasti:
Bjarne Kallis 31
Sauli Niinistö 391
Timo Soini 53
Heidi Hautala 40
Henrik Lax 6
Matti Vanhanen 173
Arto Lahti 2
Tarja Halonen 659
Hylättyjä 4
Yhteensä 1359.

Hylättyjen vaalilippujen osuus oli sangen pieni, eikä siellä ollut havaittavissa perinteisten ennakkosuosikkien menestystä. Neljästä yksi oli kirkkovene, yksi oli uusi haastaja: lauseke at × bt2-y, kolmas oli vanha kestosuosikki viiva ja neljäs yllättävän vähälle äänisaaliille jäänyt tyhjä vaalilippu.

Olisi mielenkiintoista kuulla vaikkapa se, millaisen saaliin saivat ja millaisella kokoonpanolla olivat liikkeellä länsirannikon kollegan piirissä hylätyiksi tulleet.

1 kommentti:

Marleena kirjoitti...

No huomenta, kollega! Olipa samanlaisia "madonlukuja" meilläkin. Kokonaisäänimäärä ja kolmen suurimman suhde melkein sama. Hylättyjä tismalleen saman verran eli 4; yhdessä viiva, kaksi tyhjää ja yhteen kirjoitettu selkeästi numero 1. Tämä siis yhdessä kaupungin monista äänestyspaikoista.

Nyt vaan odottelemaan seuraavaa kierrosta...