maanantaina, syyskuuta 01, 2003

Syksyä ja koulutuspolitiikkaa


Syyskuu alkoi viileissä merkeissä. Aamulla töihin lähtiessä piti varustautua hanskoilla ja päähineellä. Nyt alkaa olla katkolla se, ehtivätkö reilusti yli parimetrisiksi venähtäneet penkin pisimmät auringonkukat kukkia lainkaan. Lyhyydessä on etunsa :-)

Iltalenkillä syksy tuli tervehtimään kylmyytenä keuhkoissa. Piti lämmittää sauna, vaikka on vasta maanantai.

Eilen päättyneissä yleisurheilun maailmanmestaruuskisoissa Suomen menestyksessä ei ollut juuri hurraamista. Onneksi sentään aikaisemmin kesällä maan huippuosaajat keräsivät kunnioitettavan mitalisaaliin ammattitaidon MM-kisoissa Sveitsissä. Tällä seutukunnalla opiskelijoita riittää vielä mukavasti toisen asteen ammatilliseen koulutukseen, mutta laajassa mittakaavassa ajatellen tulee joskus mietittyä, miten ammattikoulu voisi antaa monelle ihmiselle paremmat eväät elämään kuin sinänsä tärkeä, mutta todellisuudessa yliarvostettu lukio. Tulevaisuuden ennakoitu työvoimapula tuskin kohdistuu suunnittelu-, hallinto- ja muuhun valkokaulustyöhön siinä määrin kuin käytännön tuotannolliseen ja palvelutyöhön - automatisoinnista ja tuotannon ulkomaille siirtämisestä huolimatta.

Ai niin, mutta pitääkö edellisen kaltaiset kirjoittelut lopettaa?. Nythän minusta tuli ihan akateeminen, kun posti toi ilmoituksen hyväksymisestä eräälle avoimen yliopiston atk-kurssille ;-) Joudunko nyt ottamaan kantaa weblogeissa aina niin suosittuun ihmistieteiden ja luonnontieteiden väliseen kisaan? Kumpaa tietojenkäsittelyoppi, anteeksi siis tietojenkäsittelytiede, on? Ei se kai mikään luonnontiede ole, vaikka soveltaa niiden tavoin formaaleja tieteitä, käytännössä matematiikkaa. Ei se oikein teknillinenkään soveltava tiede taida olla. Ammattikoulussa opiskellaan joissakin sähköalan ja tietojenkäsittelyn (sic!) tutkinnoissa enemmän ja syvällisemmin tietotekniikkaa kuin yliopiston tietojenkäsittelyopin maisteriohjelmissa. Mutta ei tuo kyllä ihmistieteelliseltä alaltakaan vaikuta, vaikka tutkimusaiheissa siihenkin viittaavaa löytyy, samoin kuin linkkejä kauppatieteisiin. Tampereella ovat keksineet hyvän kompromissin: tietojenkäsittelyoppi on informaatiotiede. Miksiköhän tamperelaisten perinteinen vahva alue, tiedotusoppi ei kuulu hallinnollisesti informaatiotieteisiin? Tiedekorkeakoululaitoksen perinteistä jäykkyyttä ja nurkkakuntaisuutta?

Ei kommentteja: