perjantaina, helmikuuta 11, 2011


Firenze-Joensuu 23 vuotta, 6 kuukautta, 22 päivää


Olen matkalla Joensuuhun suorittamaan tehtävää, joka jäi kesken Firenzessä lähes 24 vuotta sitten. Kuten nuorukaisilla on tapana, olin kiinnostunut maailmasta kotipesän ulkopuolella, ja mielin päästä näkemään Grimbergin "Kansojen historiassa" kuvitustehtävää ahkerasti palvelleet Ravennan tuomiokirkon mosaiikit luonnossa.

Junanvaihto piti olla Firenzessä, mutta Ravennan juna teki pendolinot ja jätti tulematta. Seuraavakin olisi mennyt, jos olisin jaksanut odottaa. Valokuvattavaa olisi ison kaupungin asemalla ollut tuntikausiksi, mutta aihe ei vielä silloin kuulunut ykkössuosikkeihini, ja filmiäkin piti säästää.


Firenzen rautatieasema illalla 19.7.1987.

Olkoon, ajattelin ja päätin ennakkosuunnitelmistani poiketen lähteä Wieniin. Ehtiihän Ravennaan sitten toisella kertaa. Eipä ole tähän saakka ehtinyt. Hetken mielijohteesta toiseen eurooppalaiseen metropoliin matkustaminen jätti nuoren miehen mieleen haitallisen vaikutuksen: itsetyytyväisen tunteen kosmopoliittisuudesta, joka on jälkeenpäin johtanut äärimmäiseen matkailulliseen laiskuuteen. Nykyään työmatkalla Jyväskylässä saatan päättää sankarimatkailla kotiin Haapamäen kautta. Korkeintaan.

Ravenna on jäänyt käymättä, mutta mosaiikkijäljennökset ovat tämän talven ajan nähtävissä remontin jälkeen vasta avatussa Carelicumissa.


Pieksämäen rautatieasema illalla 11.2.2011.

Sm3, italialainen, toi Pieksämäelle. Puoli tuntia myöhässä, mutta toi kuitenkin. Pendolinoja oli tänäänkin peruttu, minkä huomasi alkumatkan IC2 173:n täyttöasteesta. Joensuuhun matkustavia odotti Dm12, kotoisin seuduilta, joita aikanaan hallittiin Wienistä käsin. Joutui odottelemaan muualtakin tulevia myöhäisiä ja soitteli aikansa kuluksi dieselbluesia. Ainakin toistaiseksi on tämänkertainen mosaiikkimatka mennyt suunnitelmien mukaan.

Ei kommentteja: