lauantaina, tammikuuta 10, 2009


Epic fail


Viime aikoina olen törmännyt anglismiin "epic fail", jolla tarkoitetaan ymmärtääkseni vakavaa virhettä tai huomattavaa epäonnistumista. Yleensä kysymys on ollut tietotekniikkaan liittyvistä asioista.

En tiedä, mistä termi on alkujaan lähtöisin, mutta "eeppinen virhe" tuo ainakin minulle mieleen kirjallisuuden mieluummin kuin tietotekniikan.

Kuten kai peruskoulussa edelleen opetetaan, epiikka on yksi kertomakirjallisuuden laji, jonka vanhinta tunnettua muotoa edustaa kertomarunous, jonka suurteoksia eepoksiksi kutsutaan. Niinpä "epic" on päätynyt tarkoittamaan ylipäätään suurta.

Alkuperäisemmän laatuinen (joskin kömpelön kotikutoinen ja alatyylinen; heksametrin hienovarainen rikkominen olisi tyylikkäämpää) "epic fail" voidaan luoda vaikkapa Vergiliuksen Aeneis-eepoksen neljännen luvun säkeisiin:

Talibus orabat, talisque miserrima flatus
fertque refertque soror: sed nullis ille movetur
fletibus, aut voces ullas tractabilis audit;
fata obstant, placidasque viri deus obstruit auris.


Se epiikasta. Mutta kiinnostaisi tietää, miten juuri epic fail -ilmaus on päätynyt ATK-slangissa - ja nimenomaan slangissa: ohjelmistot eivät sentään tuollaista virheilmoitusta taida antaa - tarkoittamaan vakavaa virhettä.

1 kommentti:

Slamtilt kirjoitti...

Tuota termiä käyttävät hyvin paljon wow:in pelaajat. Sitä hetken testanneena, törmäsin säännöllisesti tuohon.

Kaikenlaista "epic" -tavaraa kun oli niillä hahmoilla ja sitten kun epäonnistuttiin, olihan se tietysti "fail" -kommentin paikka. Ja kun epäonnistuttiin kunnolla, tuli "epic fail".

En ole varma, että onko se lähtöisin wow:in pelaajista tuo termi, mutta siellä sitä näkee. Liikaakin. Typerässä pelissä, typeriä termejä :)