tiistaina, tammikuuta 06, 2009


Käsityön leima


Eilen töissä päädyin pitkästä aikaa tekemisiin php-kielen ja siihen perustuvan, MySQL-tietokannan hallintaan tarkoitetun phpMyAdmin-ohjelman, kanssa. Kyseessä oli Soneran Businessweb-palvelu, joka monista muista, varsinkin kuluttajille ja PK-sektorille suunnatuista vastaavista palveluista poiketen, mahdollistaa WWW-julkaisemisen varsin käsityövaltaisesti.

Tämäkin päivä on mennyt WWW-käsitöissä – tosin vapaaehtoistyön merkeissä - tehdessä alkaneen vuoden toimintakalentereita parille kotikylän yleishyödylliselle yhdistykselle. Käytössä ei ole, eikä nykyisellä palvelinalustalla tarjollakaan, mitään palvelinpuolen työvälineitä tietokannoista puhumattakaan. Puhtaita (X)HTML-johdannaisia vain, mutta käsityötä sekin. Kalenterien verkkoon siirtämistä pitää vielä odotella, kunnes palvelinpäässä vuodenvaihteen huoltokatkoksista on selvitty.

Koska en joudu tekemään verkkojulkaisemiseen liittyviä tehtäviä missään määrin ammattimaisesti, pidän "WWW-koodaamisen" kaltaisesta käsityöstä. Johtuneeko sitten siitä, että ensimmäisiä omakohtaisia kosketuksiani PC-maailmaan oli WordPerfect-tekstinkäsittelyohjelma, tietenkin MS-DOS-versiona, jossa tekstiä pääsi tai joutui silloin tällöin muokkaamaan "markup-tasolla". Nykyisillä verkkosivuilla paljon näyttävämpää, laadukkaampaa ja ainakin nopeammin saisi aikaiseksi käyttämällä erilaisia apuvälineitä – tosin käsityönkin standardienmukaisuuden voi tarkistaa helposti validaattoripalvelulla. Tosin on myönnettävä, että silloin harvoin, kun päivitettävää olisi paljon tai asialla olisi kiire, olen kaivannut helppoa julkaisujärjestelmää.

Mitään blogia en varmasti kirjoittaisi, jos siihen ei olisi tarjolla Bloggerin kaltaista julkaisujärjestelmää – vuosikymmenen alussa silloisten perinteisin menetelmin kirjoitettujen verkkopäiväkirjojen usein muutoinkin ATK-aiheiset merkinnät saattoivat olla tyyppiä "Koko päivä meni arkistoja järjestykseen laittaessa." Blogger muuten tarjoaisi huomattavan määrän hienoja räätälöintimahdollisuuksia. Blogistista laiskuuttani kuvaa se, että en ole hyödyntänyt niistä mitään tässä kesästä 2004 saakka ulkoasultaan ja toiminnoiltaan samanlaisena pysyneessä verkkopäiväkirjassani.

Seutukunnan monien yhdistysten ja muiden kolmannen sektorin toimijoiden verkkosivuja odottaa kuluvan vuoden aikana muutto uuteen kotiin. Kunnat lakkauttavat kuumimpaan Internet-innostuksen aikaan tarjoamansa kotisivutilapalvelun. Kunnallispoliittisesta näkökulmasta ajateltuna ratkaisu on epäilemättä oikea, koska WWW-hotellina toimiminen lienee vähiten tärkeitä kunnan yleisen toimialan tehtäviä – varsinkin jos se aiheuttaa jo ennestään kovilla olevalle tietohallintohenkilökunnalle paljon ylimääräistä työtä. Toinen järkiperuste nykyjärjestelmän lakkauttamiselle on se, että kyseessä on ollut todellinen "old school web hotel". Mitään julkaisujärjestelmää, palvelinpuolen toimintojen käyttömahdollisuuksista puhumattakaan, ei ole ollut tarjolla. Kaikki tämä FTP-siirroista alkaen on koettu monella taholla turhan työlääksi tai rajoittuneeksi.

Minullakin on etsinnässä soveltuva palvelinalusta yhdistyssivustoille. Julkaisujärjestelmää tyyliin Yhdistysavain en välttämättä kaipaa; toisaalta olisi huomioitava, että päivittämisen pitää olla helppoa myös käsitöistä vähemmän pitäville.

Jos jätetään julkaisujärjestelmät pois laskuista, esimerkiksi Nebulan tarjonta vaikuttaa lupaavalta, ja yritys on ymmärtääkseni sangen hyvämaineinen toimijaalallaan. Tosin 15 euron kuukausihintainen peruspaketti on yhtä yhdistystä ajatellen melkoisen järeä. Levytilaa luvataan peräti 2 048 megatavua. Niistä sivustoista, joita olen päivittänyt, suurin on kooltaan alle sata megatavua, hitaan puoleisesti kasvava ja sisältää jo kohtalaisen kuva-arkistonkin. Levytilaa tai muita herkkuja ei – kysyin asiaa palveluntarjoajalta – ole mahdollista jakaa useamman yhdistyksen kesken niin, että jokaiselle voisi lohkaista oman alikansion päivittämiseen oikeuttavine käyttäjätunnuksineen. Liiketaloudellisesta, ja miksei tietoturvallisuuspoliittisestakin, näkökulmasta ymmärrän hyvin palveluntarjoajan käytännön.

Onko arvon lukijoilla tarjota suosituksia köyhille kolmannen sektorin toimijoille soveltuvista hyvistä palvelinalustan tai julkaisujärjestelmän tarjoajista?

1 kommentti:

Slamtilt kirjoitti...

Itse suosin int2000.net -palvelinhotellia. Vuosimaksut edullisia, sisältävät .com -osoitteen rekisteröinnin. 44 e vuodessa, niin saa myös php-tuen. Vähän alle 80 e niin mukaan tulee myös MySQL.

Itse toteutin www.hippusia.com sivuston koodipuolen. Peruskoodia, validoituvaa sellaista ;) Quanta+ ja GIMP työkaluina, yllättäen OpenSuSE alustalla.