torstaina, helmikuuta 09, 2006


Sohaistaan muurahaispesää


Ikävä sanoa, mutta olen alkanut hiukan ihmetellä Jyllands-Postenin pilapiirroksista suuttuneiden islamilaisten toimintaa puolustelevia näkökantoja. Ymmärrän hyvin sen, että halutaan puolustaa ihmisten uskonvapautta ja sen loukkaamattomuutta. Mutta tuntuu aika hurjalta, kun halutaan puolustaa sitä myös - ja tuntuu että ennenkaikkea - silloin, kun loukkaantuneet ovat ottaneet käyttöön väkivaltaiset keinot ilmaistakseen tunteitaan. Silloin osoitetaan oltavan sen puolella, joka kovimmin käyttelee nyrkkejään. Lieneekö kyseessä viime vuosikymmeneltä periytyvän uusliberalistis-oppostunistisen ajattelutavan jatkumo: tuntuu turvallisimmalta olla eniten aggressiivisuutta osoittavan puolella.

Entä mahtavatko he, jotka kokevat omien arvojensa tulleen pilakuvissa pilkatuiksi, huomata miten he omalla aggressiivisella toiminnallaan ja sen takana olevalla ajattelullaan ovat tekemässä pommipäisestä profeetasta yhä konkreettisempaa hahmoa? Tässäkin suhteessa Muhamed-pilakuvat tuntuvat olevan analogisia kotoisille kuusikymmenlukulaisille poptaideporsaillemme.

Kevyesti tietotekniikasta


Tulin ostaneeksi helmikuun Tietokone-lehden, kun sitä myytiin puoleen hintaan, ja mukana sai CA Internet Security Suite -tietoturvaohjelmiston vuoden lisenssillä. Ohjelmistoa sanotaan vähän resursseja kuluttavaksi. Ehkä se toimisi pian nelivuotiaassa kotityöasemassani resursseja säästävämmin kuin nykyinen operaattorin tarjoama F-Secure. Ohjelmisto on ymmärtääkseni alunperin tsekkiläisen(?) eTrust EZ Antiviruksen johdannainen, jonka CA otti siipiensä suojiin joitakin vuosia sitten. CA:n nimi kuulosti tutulta, kun ensimmäinen tietokantaohjelma, johon olen tutustunut, oli CA Ingres. Pidin siitä järjestelmästä. Nyt Ingres lienee itsenäinen projekti.

Lehdessä Petteri Järvinen kirjoitti uusista Intel-pohjaisista Apple Macintosheista. Artikkelin henki oli juuri sellainen kuin Järviseltä saattaa odottaa. Macin ja PC:n vertailussa PC on yhtä kuin Microsoftin käyttöjärjestelmä. Onhan asia käytännössä monelle niin, mutta PC-arkkitehtuuri ei ole suljettu systeemi käyttöjärjestelmän suhteen. Linux- tai FreeBSD-pohjainen PC on käyttäjän kannalta aika lailla eri asia kuin Windows-pohjainen PC. Tätä taustaa vasten en ole koskaan ymmärtänyt sitä Järvisenkin esiin tuomaa näkemystä, jonka mukaan Macin statukseen liitetään itsenäisyys, omien polkujen kulkeminen ja joukosta erottuminen. Miten yhteen järjestelmätoimittajaan perustuva arkkitehtuuri voisi uskottavasti edustaa tuollaisia seikkoja muulla kuin markkinoinnin tasolla?

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lähi-idän kulttuureissa on todella vastenmielinen ja myrkyllinen kunniakulttuuri. Sielläpäin loukkaannutaan herkästi ja loukkauksia ei unohdeta. Tiedän tapauksen, jossa erään suurehkon suomalaisen konsernin urakan valmistuttua saudit viivyttelivät suurprojektin maksun kanssa seitsemän vuotta, koska väärä henkilö oli sattunut kuulemaan konsernin työntekijöiden naureskelevan sille, että rakennustyömaan hiekat oli tuotu Suomesta.

Näiden tyyppien reagointi pieniinkin loukkauksiin on totaalisen suhteetonta. Varsinkin öljyrikkaiden arabien egot ovat paisuneet galaktisiin mittasuhteisiin. Niiden öljyvaurauskin perustuu täysin ulkomaalaisten kehittämään porausteknologiaan ja geologiantuntemukseen. Niitä on jonkin verran koulutettu länsimaissa, mutta suurin osa saudeista ja muista öljyarabeista ei ole eläessään tehnyt päivääkään oikeita töitä. Silti ne leveilevät rahoillaan ja levittävät totalitaristista murhakulttiaan ympäri maailmaa.

Eurooppalaiset laittoivat kaasukammioihin aikoinaan aivan väärää seemiläiskansaa...

Hyvärinen J. kirjoitti...

Loukkaantuminen on kulttuuri- ja myös persoonakohtaista. Minusta monenlaisia loukkaantumisen syitä ja loukkaantuneisuuden ilmaisuja on hyvä ymmärtää sekä kulttuurien että yksittäisten ihmisten sujuvan ja rauhanomaisen kanssakäymisen vuoksi. Fiksuinta olisi tietenkin pyrkiä sen kaltaiseen ymmärrykseen, että loukkaavia tekoja ei tehtäisi. Hienotunteisuudeksikin sitä kutsutaan.

Mutta oma mielipiteeni on, että ei-väkivaltaiseen provokatiiviseenkaan tekoon ei pidä vastata väkivaltaisilla mielenilmauksilla. Niin ylimitoitettua reaktiota on vaikea hyväksyä.

Kansanmurhat eivät historian antaman opetuksen mukaan ole ratkaisu mihinkään ongelmaan, vaan takuuvarma keino tuottaa paljon uusia ongelmia tulevaisuudessa.

Anonyymi kirjoitti...

Olen samaa mieltä siitä, että pragmaattisista syistä öljyarabienkin kanssa on pakko toimia hienotunteisesti. Silti ei pidä hetkeksikään unohtaa, että riippuvuus heistä on myrkkyä ja että on lakkaamatta tehtävä työtä muihin energianlähteisiin siirtymiseksi.

Sen kaasukammiokommentin voit ottaa pelkkänä spontaanina tunteenilmauksena.

Anonyymi kirjoitti...

Sellainen lisäys vielä, että japanilaisten ja arabien välillä on sellainen iso ero, että japanilaiset suhtautuvat paljon anteeksiantavammin pöhköihin ulkomaalaisiin, jotka rikkovat heidän kunniakoodejaan. Japanilaisetkin kyllä olivat noin puoli vuosisataa sitten systemaattisesti ja lähtökohtaisesti uskomattoman ylimielisesti ja raakalaismaisesti alistamiaan kansoja kohtelevia imperialisteja (toisin kuin esim. britit, joiden toiminta oli pikemminkin jääkylmän pragmaattista). Kenties ydinpommi niskassa koulutti japanilaiset suvaitsemaan paremmin kulttuurieroja.

Tino Rossi kirjoitti...

Kun te puhutte asiaa niin minä vaan haluan mollata Järvistä. On jotenkin surullista että suomen virallinen IT-auktoriteetti on niinkin pihalla asioista.

Samat lorut ja näkökannat tulevat esiin aina uudestaan ties mistä historian kätköistä. Linukkaa ei tunneta ja muutenkin vaihtoehdot ovat kovin vähissä.

Jos tarvitaan kommenttia mistä vaan niin Petteri ponnahtaa kuin vieteriukko ja puffaa armotta tietoturvabisnestään.

Anonyymi kirjoitti...

Suomalaisten kokemukset Saudeista ovat juuri tuollaisia, ainakin kirjan Puolikuu, tähti ja aurinko (kirjoittanut Wiio & Broms) mukaan.

Kannattaa lukea, hauska opus.

Hyvärinen J. kirjoitti...

Tino,

minäkin siirryn mieluummin maailmanpolitiikasta mikrotietokoneisiin. Vasta jälkeenpäin huomasin, että kyseisen lehden kannessa komeili otsikko "Petteri Järvinen ryhtyi Mac-käyttäjäksi". Tietokone goes iltalehdet :-)