torstaina, toukokuuta 26, 2011


Hallintotoiminnan oikeudellisten perusteiden tenttikysymyksiä


Eilen järjestettiin avoimen yliopiston lukukauden viimeinen luentotentti. Julkisoikeuden perusteissa tentittävänä oli luentosarja Hallintotoiminnan oikeudelliset perusteet, joka tutkintovaatimusten mukaan kattaa 11 eri lakia. Luentojen painopiste oli hallintolaissa ja kuntalaissa.

Kysymyksiä oli kolme. Hallinnon oikeusperiaatteita muistelen kysytyn jo syksyllä julkisoikeuden peruskurssin tentissä, silloin toisin harkintavallan rajoitusperusteiden nimellä. Toisessa tehtävässä piti kertoa asianosaisen kuulemismenettelystä. Kolmas tehtävä oli soveltava. Tarjolla oli kaksi tapauskuvausta, joista toisessa oli kyse hallintopäätöksen asiavirheen korjaamisesta ja toisessa kirjoitusvirheen korjaamisesta. Annettujen tietojen perusteella piti selvittää, onko hallintopäätöksen korjaaminen tapahtunut lainmukaisesti ja luonnollisesti perustella vastauksensa. Vastasin kirjoitusvirheen korjaamista koskevaan vaihtoehtoon, mutta on myönnettävä, että minulla menivät hallintolain asiavirheen ja kirjoitusvirheen korjaamiseen liittyvät säännökset sujuvasti sekaisin. Harmittaisi vähemmän, jos ei heti tentin jälkeen tarkistaisi lakitekstistä tai muistiinpanoista.

Jos tentti oli hankalahko, oli tämänpäiväinen työpäivä luksusta. Ties miten pitkästä aikaa sai keskittyä yhteen asiaan ja hoitaa tuleviin oppisopimuskoulutuksiin liittyvän aikaavievän tehtävän kerralla kuntoon.

Kotona oli pihatyöilta nurmikonleikkuun merkeissä. Kauniimpi asukas muotoili uutta kasvimaata ja karvaisimmat hakeutuivat sopivalle etäisyydelle ruohonleikkurin meluhaitoista.

Ei kommentteja: