maanantaina, toukokuuta 28, 2007


Tietokoneostoksilla


Laki julkisista hankinnoista määrää, että tarjouskilpailussa valituksi on tultava joko kokonaistaloudellisesti edullisin tai halvin tarjous. Kokonaistaloudellisuuden perusteella ei tietenkään hyllytetä "ATK laite tarjousta", jossa tarjotaan "työ asemia koulutus käyttöön", mutta jonkinlaisen kuvan sinänsä nimekkäästä laitetoimittajasta tuollainenkin paperi antaa.

Joskus tuttavat kysyvät mielipidettäni jonkin tietokonelaitteiston hinnasta. Joudun usein myöntämään, että en osaa muodostaa asiasta kunnollista käsitystä. "Koulutus käyttöön" viidenkymmenen tai sadan kappaleen erissä hankittavat laitteet ovat yksikköhinnaltaan erilaisia kuin kuluttajakaupassa, jonka hintatasoa en kovin aktiivisesti seuraa.

Kannatti silti illansuussa lähteä kaverin kaveriksi Hämeenlinnaan ja asettaa kyseenalaiseksi mielekkyys myydä Windows Vista -tarjouskannettavaa 512 megatavun työmuistilla. Tai toisaalta kaksiytimisellä suorittimella varustetun kannettavan tarjoaminen ykkösvaihtoehtona satunnaiseen yhdistystoiminnan pöytäkirjojen kirjoittamiseen ja sähköpostikäyttöön. Kuinka ollakaan, kauppias löysi varastostaan yhden kappaleen edullisempaa mallia mutta 1024 megatavun muistilla varustettuna ja samalla hinnalla kuin puolet vähämuistisempi. En ole hyvä tinkimään edes tuttavan puolesta, mutta tehokkainta tinkimistä näyttää olevankin se, kun ei puhuta niinkään vaihdon välineistä vaan itse tuotteesta.

2 kommenttia:

Jussi Kallioniemi kirjoitti...

Kyllä ainakin vistan aero on raskas 512 mb muistia.

Tosin nykyiset läppärit jos ei ole vanhaa vanhaa erää myydään lähes poikeuksetta vistan kanssa. : )

Hyvärinen J. kirjoitti...

Terve Jussi!

Sellainen näkemys minullakin on Vistan muistivaatimuksista. Ja sitten päälle sovellukset. Jos käyttää esim. MS-Officea, vaatii 2007-versiokin jonkin verran.

Tuossa hämeenlinnalaisessa putiikissa, jossa tuttava välttämättä halusi asioida, oli vielä yhtä mallia XP-kannettavaa, mutta se oli vanha ja hitaanpuoleinen Celeron-malli. Yritysmyynnissä näyttäisi toisilla toimittajilla olevan vielä XP:tä tarjolla esim. Lenovon ja Travelmaten tyyppisiin laitteisiin. Monet Windows-infraan tukeutuvat firmat taitavat odottaa uutta palvelinjärjestelmää ennen Vistaan harppaamista. Mutta kodeissa Vista varmaan yleistyy vauhdilla