maanantaina, toukokuuta 21, 2007


Kevään viimeinen tentti?


Kovin suuri ei ollut se väkimäärä, joka kansoitti Tampereen yliopiston päärakennuksen alakerran isoa Dx-luentosalia avoimen yliopiston kevään viimeisenä yleisenä tentti-iltana. Osallistuin kunnallisoikeuden perusteiden kakkososaan kirjallisuuden käsittäessä kuntalain kommentaarin (kahdesta vaihtoehdosta sain käsiini Heurun vuoden 2001 teoksen; Harjulan ja Prättälän tunnetumpaa ja tuoreempaa oli vaikea löytää kirjastoista), kunnallisen demokratian kehittämishankkeen väliraportin (PDF-tiedosto, 656 kB) ja tietenkin lakitekstiä perustuslaista kuntalain ja kuntien valtionosuuslain kautta kuntajakolakiin.

Lukeminen jäi taas viime tippaan. Tosin eivät kysymyksetkään aivan hurjia olleet. Puolisoni tarjosi eilen tärpiksi toimielimen otto-oikeutta ja oikeaan hänen arvauksensa osui. Vapaamuotoisesti sanottuna tällaisia kysyttiin:

  1. Kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien ongelmat ja kehitystarpeet kuntademokratian kehittämishankkeen perusteella

  2. Kunnan tilintarkastajien tehtävät, kelpoisuus- ja pätevyysvaatimukset ja yleiskuvaus kunnan tilintarkastusprosessista

  3. Toimielinten ja viranhaltijoiden otto-oikeuden tarkoitus, soveltaminen, rajoitukset ja oikeusvaikutukset.


Kysymykset olivat sellaisia, että hyväksyttävän vastauksen niihin pystyisi varmasti - tai ainakin pitäisi pystyä - sanailemaan kuka tahansa yhden tai useamman valtuustokauden istunut kunnanvaltuutettu tai varavaltuutettu, vaikka ei olisi mainittuja kirjoja avannutkaan.

Luku-urakan jälkeen jouduin toteamaan ties miten monennen kerran, että en ole haka siinä lajissa. Joskus kauan sitten harkitsin hetken hakemista Helsinkiin oikeustiedettä opiskelemaan. Tilasin hakupaperit, mutta pääsykokeisiin en osallistunut. En enää muista, mikä oli ratkaisuni varsinainen peruste, mutta yleinen innostumattomuus moista monivuotista lukurupeamaa oli varmasti tärkeällä sijalla. Voihan tuota lueskella näin "harrastepohjallakin".

Asematunnelissa kaksi tyttöä lauloi suomalaisia iskelmiä. Minun korviini lauloivat ihan hyvin, paremmin kuin monet levylle laulavat. Toinen säesti kitaralla. Noitalinna huraan "Pikkuveli" oli ainakin tapetilla.

Kotiasemalla olisi kamera saanut olla matkassa. Kolme työn patinoimaa Dv12:ta veti pääosin Za-, Zan-v- ja vastaavista pöntöistä koostuvaa T 3005:ttä.

Ei kommentteja: