|
| Koulussa lauantaina |
Ei ole vielä adventti, mutta keskustojen ulkopuolellakin sohjoa kyntää jo moni jalkahenkilö ja pyöräajoneuvo. Kovan lumen kauneus on vaihtunut ehtaan marraskuiseen.
Tälle päivälle olisi ollut kolme ajankäyttövaihtoehtoa. VAPEPAn maastoetsintäharjoitus Kylmäkosken metsissä, ilmapuolustusta Panssariprikaatissa ja kunnallisalan tentti Tampereella. Viimeksimainittu voitti, vaikka näistä tuskin jaloin tarkoitusperä on, mutta kyseessä oli ikään kuin pakkorako. Kunnallisalan perusopintojen ensimmäisen opintojakson "Kunnat suomalaisessa yhteiskunnassa" luento-osuuden varsinainen tentti pidettiin jo lokakuun lopulla, mutta sinä iltana leipätyö esti lähtemästä sauhuavien tehtaanpiippujen juurelta sammuneiden ja purettujen luo. Piti turvautua uusintakertaan.
Me uusintatenttiin menijät sähläsimme sen verran, että ilmeisen yleistä käytäntöä ajatellen odottelimme nimenhuutoa sukunimiemme alkukirjaimia vastaavilla ison salin ovilla. Kun nimenhuudossa kohdalle sopivia ei kuulunut, kysäistiin nimenhuudon pitäjältä, joka vastasi kyseessä olevan aivan eri oppiaineen, mutta tarjosi viereistä ovea. Huvikseni kokeilin vielä sitä seuraavaa, ja sieltähän oikea koulutusala löytyi. Iso luentosali DX (vai lieneekö nykyään yleissivistyksen rappeuduttua nimeltään D10) voidaan näemmä ilmoittaa aika monella tavalla. Oikeaksi osoittautuneelta ovelta yhä odotelleille näyttämäni sotaväen "mars"-käsiopaste taisi herättää hilpeyttä nuorten miesten keskuudessa.
Olin pannut merkille, että tentistä vastasi yhdyskuntatekniikan laitos, joten olin yrittänyt lueskella varsinkin maankäyttö- ja kaavoitusasioita ja tullut ulkoaopetelleeksi muutamia kaavamerkintöjäkin. Se ei ollut hyvä tärppi. Kysymyksiä oli neljä, eikä yksikään koskenut kaavoitusta. Kysymyksiin piti vastata esseemuotoisesti (taannoin kritisoin esseemuotoisia tenttejä monivalintatehtävien veroisena käytännöstä vieraantuneena "osaamisen" mittarina ja kritisoin edelleenkin, mutta ainakin perusopinnoissa ne näyttävät olevan suosittuja). Aiheet olivat suunnilleen seuraavat (kysymyksenasettelut oli hyvin monisanaisesti ilmaistu, enkä muista sanatarkkoja muotoja, kun palautin kysymyspaperin):
1. Pohjoismaisen hyvinvointivaltion mallin vaikutukset rakentumis- ja arviointivaiheessa
2. Kunnan talousarvion rakenne ja sen merkitys kunnan johtamisessa
3. Kunnan jäsenyyden määräytyminen ja kunnan jäsenten lakisääteiset oikeudet ja velvollisuudet
4. Kunnan tarkoituksen fyysisen olemusmuodon suhde muihin olemusmuotoihin
Toinen kysymys oli konkreettinen ja sikäli vaikutti helpolta. Erilaisissa kuntasektorin talousarvion laadintaprosesseissa kun on päässyt tai joutunut mukana olemaan. Kolmonenkin olisi varmasti ollut helppo, jos olisi tullut luettua lakitekstiä oikeista kohdista. Ykkönen oli kovin laaja kunta-alan perimmäisiin kysymyksiin liittyvä, ja nelonen suunnilleen ekspressionistista sanataidetta. Nelosesta yritin ottaa
kumikatan tekemällä surutta yhtäläisyysmerkit fyysisen olemusmuodon ja teknisen toimen välille. Ei siihen muuten olisi päässyt käsiksi, luulen.
Tentin jälkeen vietin jonkin aikaa kirjastossa lueskellen seuraavaksi tentittävä kirjallisuutta. Sumuisen päivän hämärtyessä illaksi liftasin. Kiva tyttö pysäytti kohdalle. Käytiin automarketissa, jonka luulimme olevan lauantai-iltana hiljainen. Väärä oletus. Tarjousten hyödyntäjiä riitti. Muutenkin tekstiilihankinnat olisi kannattanut tehdä viikko sitten Hämeenlinnassa eikä odottaa pseudo-oman maakunnan liikkeen tarjouspäiviä. Melko laihaksi jäi ostoskäyntimme. Takaisin ajellessa piti ottaa sumuvaloista kivisuojat pois Lempäälän paikkeilla.