sunnuntaina, marraskuuta 05, 2006


Kokous


Maan rautatiemuseokentän tehtävien uusjakoa kahden toimijan osalta suunniteltiin tällä kertaa harvinaisen juhlavissa olosuhteissa, Hyvinkäällä Stjernvall-salissa. Matille kiitos kutsusta ja isännöinnistä. Niin hassua kuin se onkin, on puoliryhmälliselle rautatiehistorian ystäviä tällä hetkellä edullisempaa matkustaa tuon kaltainen matka bensiinikäyttöisellä henkilöautolla kuin kiskoja pitkin.

Ei tehty edelleenkään suuria päätöksiä. Hoitokunnalla ei sellaiseen ole valtuuksia ja tuskin haluakaan. Eikä kirjoitettu salaisia lisäpöytäkirjoja. Mutta tilaajatuottajamalli voi olla monestakin syystä paperilla tai lausuttuna kova sana 1.1.2007 jälkeen. Käytäntö on asia erikseen.

Kierros oli mielenkiintoinen. Varikon konttoriin rakennetussa kirjastossa tai arkistossa en ole käynyt aikoihin. Pöydät ja penkit olivat eri järjestyksessä, mutta siellä tuoksui samalle kuin taannoin.

Presidentin vaunu A30:llä, alunperin kenraalikuvernöörin vaunuksi tarkoitetulla, on mielenkiintoinen lähihistoria. Kekkonen ei lähtenyt Novosibirskiin neuvottelemaan savupirtin poikana. Oma rautatievaunu piti olla, ja sisustus vaihdettiin alkuperäisestä Alvar Aaltoon.

Vanha sisustus jäi varastoon Pasilan konepajalle, ja on 1980-luvun lopulla tehdyn entisöinnin yhteydessä mahdollisimman tarkkaan palautettu. Vaunun entisöinti on oma tarinansa, jossa viisas tallensi historian ja ahne maksoi viulut.

Kiitos kaikille mukana ja hengessä mukana olleille.

Ei kommentteja: