sunnuntaina, syyskuuta 17, 2006


Vapaa sunnuntai


Tällaiset päivät kuin eilinen ja tämä päivä ovat juhlaa. Taloudessamme on harvinaista, että kummallakin on vapaapäivä.

Iltapäivällä hölköteltiin kuntosalille. Pitkästä, pitkästä aikaa. Dojolla olen todennut lihaskuntoni, varsinkin kaikenlaisen kestävyyden, korkeintaan välttäväksi. Näin on käynyt usein kesän jälkeen. Asialle pitäisi tehdä jotakin. Jos vain innostusta olisi, hyödyllisiä harjoitteita voisi aivan hyvin tehdä vaikka kotipihassa, ja pitkään olinkin sitä mieltä, että kuntosalit ovat enimmäkseen hömppää. Lieneekö taustalla viehtymys mekaanisiin vimpaimiin, kun sali kaikesta huolimatta on vuosi sitten tehdyn ensitutustumisen jälkeen tuntunut ihan asialliselta paikalta. Lämmin tuli, ja venyttelyistä ja illan taiji-treeneistä huolimatta huomenna paikat lienevät kipeät.

Yhden laitteen onnistuin salilla rikkomaan. En toki voimankäytöllä vaan huolimattomuudella painopakan säätöjä tehdessä. Hävetti mennä tunnustamaan hallivirkailijalle, mutta häpeällisempää olisi ollut jatkaa muina miehinä viereisellä laitteella. Onneksi hallimestari on tuttu mies. Tuskin lähettää laskua perään.

Iltapäivän puhteeksi asensin kotityöasemaani viime viikolla hankkimani tallentavan DVD-aseman ja lisämuistin. Samalla tuli imuroitua tietokoneen sisuskalut pölystä - toimenpide, jonka saisi tehdä useamminkin. Työmuistin kasvattaminen alkuperäisestä yhdestä gigatavusta puoleentoista tuntui vaikuttavan ainakin toimisto-ohjelmiston suorituskykyyn mukavalla tavalla, vaikka hidas prosessori, prosessoritehoa kuluttava emolevyn kautta peilaava kiintolevypakka ja vanhanaikainen näytönohjain takaavat, että tehokonetta tuosta ei järkevin kustannuksin enää tehdä. Ja ainakin SiSoftware Sandran mukaan muistikin pitäisi vaihtaa virheenkorjaavaksi ECC-tyyppiseksi. Hyvin tuo on silti tähän saakka toiminut, vaikka Sandra on muistaakseni nalkuttanut muistin tyypistä jo vuosia.

Jos joku noutoon valmis sattuisi tarvitsemaan Philips 1600 -mallista tallentavaa CD-asemaa, niin sellaisen saa ilmaiseksi. Jo ikään ehtinyt (hankittu keväällä 2002) mutta melko vähän käytetty ja käsitykseni mukaan kaikin puolin toimiva IDE-väylään asentuva laite annetaan vastikkeetta tarvitsevalle ilman ohjelmia, takuuta ja tukea.

Nörtteillessäni puolisoni lähti oikeisiin töihin ja nosti ämpärillisen perunaa. Ajattelin hihkaista perunannostajan lämpimille voileiville, mutta oikea työ sujui nopeammin kuin tietokonehommat (mieleen tuli viime vuosikymmenen alussa suosittu lentävä lause "Onko kiire, vai tehdäänkö tietokoneella?"), enkä ehtinyt yllättämään.

Haka-HJK-pelissä taisi olla mukavasti yleisöä päätellen Tietolan koulun pihan tai Niementien penkan autojentäyttöasteesta. Tehtaan kentän valonheittimet loistivat näyttävästi hiljattain avatulle sisääntulotielle. Tasapeli tuli. Mutta hiton tamperelaiset, kun meinaavat karata. Omaan iltaamme tosin ei kuulunut jalkapallo, vaan joidenkin väittämien mukaan sitäkin lukumääräisemmin harrastettu liikuntalaji: Kiinassa kun väkeä riittää. Takaisin ajellessa oli jo yö.

Jännäksi taitavat mennä länsinaapurimmekin valtiopäivävaalit.

Ei kommentteja: