keskiviikkona, heinäkuuta 05, 2006


Pitkästä aikaa urheiluliikkeessä


En ole lainkaan innokas hölkkääjä, mutta kun totesin vanhojen lenkkikenkieni palvelleen jo yhdeksän vuotta, ajattelin olevan oikea aika hankkia uudet jo nivelterveydellisistä syistä. Ilokseni kaupasta löytyi jälleen vanhaa tuttua kotimaista merkkiä mukavasti alennettuun hintaan (samassa kaupungissa voivat "alehintojenkin" väliset erot olla näemmä kymmeniä euroja per kenkäpari). Satunnaisesti hölköttelevä ei tietenkään tarvitsisi M-sarjan jalkineita, mutta illan testilenkin jälkeen on todettava, että kyllä ne hyvät ovat. Askeltuntuma tällaisella raskastekoisemmallakin hölköttelijällä on vekkulin rullaava. Puolisoni innostui hankkimaan eri värisen ja kevyemmälle varrelle sopivamman vastaavan mallin, ja piti tuntumasta hänkin.

Halvalla kun sai, piti paitakin ostaa. Ihmettelin, että tässäkin M oli sopiva. Siis että ulkomaalaisvalmisteinen - kotimainen, varsinkin tiettyjen valmistajien mitoitus on asia erikseen - M-kokoinen urheilupaita istui päälle hyvin. Omat mittani eivät ole muuttuneet ainakaan kymmeneen vuoteen, mutta aikaisemmin ulkomaista M-kokoa ei juuri ole kannattanut kokeilla. Ovatkohan ihmiset kansainvälisestikin ottaen kasvaneet, vai tuotetaanko eri markkina-alueille vaatteita nykyään eri mitoituksilla?

Tampereen urheiluliikkeiden tarjonnan runsaus yllätti niissä harvemmin asioivat. Kysyntää tarvinnee olla paljon. Onko asiassa jonkinlainen ristiriita heikkeneväksi sanotun kansanterveyden kanssa? Vai onko kysyntä suurkuluttajien varassa? Vai tehdäänkö tuotteet niin lyhytikäisiksi, että harrastelijoillakin on tiheä päivitystarve.

Puolisoani sovituskopista odotellessa tuli mieleeni, mahtaako monikin nykymuodin mukaisia liikuntavaatteita ostava kauniimman sukupuolen edustaja kritisoida sitä, millaisia arvoja yhä kireämmän ja paljastavamman tyylin avulla terveydestään kiinnostuneille halutaan tarjota? Kysyin asiaa puolisoltani, ja hän vastasi käytännönläheiseen tapaansa kyseessä olevan yksinomaan toiminnalliset seikat. Liikkuessa tulee lämmin, eikä hiertäminen ole toivottavaa.

Ei kommentteja: